BATMAN’I BUGÜNLERE GETİRENLERDİ

1955 Yılına kadar 14 haneli olan İluh’u, yarım milyonluk şehir yapan Maden Teknik Arama’nın ilk petrol mühendisleridir. TPAO’nun 65 yıl önce kurulmasının ardından Türkiye Petrolleri’nin ilk Genel Müdürlük unvanını alan Şehap E. Birgi, ABD’de de eğitim gören 15 Maden Mühendisi için ‘Onlar Kalemlerin Efendileriydi’ diyor ve şunları ekliyor: “Devletin yurtdışına özellikle ABD’ye gönderdiği burslulardan 40’ı MTA’da ‘kalem efendisi’ gibi davranıyordu. Bazıları Amerikalılarla evlenmiş, öylesine dönmüşlerdi. İşleri, güçleri yoktu. Onlar mecburi hizmetleri dolar dolmaz yurtdışına fırlayıp gittiler.” İşte Batman’da ilk petrolcülerin ilk çekirdek kadrosu: “Şehap E. Birgi, Suat Çalışlar, Selahattin Malkoç, Ekmel Diriker, Necmettin Danışman, Dr. Suat İhtiyaroğlu, Rıfat Bayazıt, Şemsi Ağar. İ. Hakkı Arman. (Oturanlar); Selahattin Özkan, Melih Genca ve karede yer almayan Abdurrahman Durukal ve Hulusi Berilgen.”

KERPİÇ EVLER VARDI

Türkiye Petrolleri’nin ilk Genel Müdürü Birgi, Amerika’da eğitim gören mühendislerin büyük bölümünün önce Maymuniye’deki küçük Rafineri, ardından Batman’da kurulan rafineriyi yönettiklerine dikkat çekiyor. Birgi, o dönemlerin Batman’ını şöyle özetliyor: “Batman’da kurduğumuz tesisleri idare eden genç mühendisler ‘Biz, bu işi Ankara’daki patronlardan daha iyi biliriz’ iddiasındaydılar. Teknik bakımdan, elbette öyleydiler. Fakat insan gücünün kullanılması bakımından pek de başarılı değillerdi. Ben onlara ‘Siz Texsas’lısınız. Hepiniz asisiniz’ derdim. Onlar da ‘Evet, biz öyleyiz’ derlerdi. Bütün olumsuzluklara rağmen onlarla geçiniyorduk.” 1955 öncesinde Batman’da evlerin tamamı kerpiçtendi. TPAO, 1955 yılında Site’de yaptığı lojmanların ardından petrol kenti, beton evlerle buluşmuştu.

 BU STAD NE ŞAMPİYONLUKLAR YAŞADI

Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülen eski 16 Mayıs şehir Stadının dili olsa da ‘şampiyonluk’  ve ‘play-off’ heyecanının yaşandığı günleri anlatabilse. 30 Yıl önce kapalı tribünü olmayan ve taraftarlarla iç içe olan o küçük şeref tribünün olduğu stad, hafta sonları dolup taşardı. Belediye Başkanlığı döneminde iki kez Batman’a şampiyonluk sevinci yaşatan eski politikacılardan Ataullah Hamidi, fırsat buldukça Turuncu-Mavili ekibin maçlarını kaçırmazdı. İşte eski stadyumun taraftarlarla dolu olduğu bir müsabakada dönemin Belediye Başkanı Hamidi, ağabeyi Muhittin Hamidi ile şeref tribününde devre arasında soyunma odasının yolunu tutan futbolcuları izlerken, objektiflere böyle yansımıştı.

ŞAMPİYONLUK HATIRASI

1991-92 Sezonunda 3. Ligden 2’nci lige yükselen Batman Belediysepor’da eski yöneticiler, futbolseverlerin gönlünde taht kurmuştu. Eski 16 Mayıs Şehir Stadyumunda şampiyonluk maçını izlemeye gelen futbolseverler, yer bulamayınca stadyumun ihata duvarlarını bile tribüne çevirmişti. Eski stadyumun basın odasının tavanında ayakta maç izleyenler, Batman Belediyespor’un şampiyonluğunu doyasıya kutlamıştı. Turuncu-Mavili ekibin eski yöneticilerinden Süleyman Güç ve Akyürek eski Mahalle Muhtarı-TPAO emeklisi merhum Ahmet Günbat’tı, şampiyonluk maçı öncesinde Belediyespor’un başarılı defans elemanı Yılmaz Nas ile bu hatıra kareyi çekmişti.

Editör: TE Bilişim