RAFİNERİ MEŞALESİ!

Ülkenin ilk rafinerisi olan Batman TÜPRAŞ’ta 65 yıldır sönmeyen flare, bir meşale gibi hep yanar. Bu ateş adeta rafinerinin sembolüdür. 1967 Yılındaki grevi anlatan Batman Rafinerisinin eski Müdürlerinden Nevzat Yıldırım, yıllardır yanan o meşaleyi şöyle özetliyor: “Rafineri çalıştığı sürece flare dediğimiz, büyük bir meşale yanar. Grevde olduğumuz dönemde sendikacılar bu ateşin sönmediğini görünce, rafinerinin çalıştığını anlamışlardı. Rafineri, o zamanlar günlük on bin varil petrol işliyordu.”

SEVKİYAT, GREVDE DURMUŞTU

53 Yıl önce Batman Rafinerisi’nde yaşanan grevin tanıklarından eski petrolcü Nevzat Yıldırım, başından geçen bir anıyı kısaca şöyle özetlemiş: “Dönemin Siirt Valisi grev nedeniyle vagonlarla gönderdiğimiz petrol ürünlerinin sevkiyatını durdurmuştu. Bir gün rafinerinin içinde olağan bir tehlike yaşandı. Gaz hattına benzin girmişti. Büyüyen alev, tuğla kısmını aşarak çelik boruya kadar gelmişti. Delinen borudan kıvılcımlar fışkırmaya başladı. Biz gereken önlemleri alırken, ortalıkta tanımadığım sivil adamlar dolaşıp sormaya başladılar. Başlarında bir yetkili gibi görünen şahısa sordum; ‘Siz, kimsiniz, ne yapmaya çalışıyorsunuz?’ dedim. Adam kimliğini çıkardı. ‘Biz Ankara Emniyetindeniz. Bir kasıt olup olmadığını araştırıyoruz’ dedi. Kendisine kasıt olasılığının olmadığını, bir olağan arıza olduğunu söyleyince, gittiler.”

2. KEZ ŞAMPİYONLUK YAŞATAN KADRO

Batman Petrolspor’dan sonra şehrin ikinci profesyonel takımı Batman Belediyespor’du. 2005 Yılında Belediye bünyesinden ayrılan Turuncu-Mavili ekip, bir sezon sonra küme düşmüştü. Kulüp Başkanlığı’nı eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin yaptığı Belediyespor’u, birer sezon arayla ünlü Teknik Direktör Halil Güngördü, 2 kez 2. Lige çıkarmıştı. İşte 1991-92 Futbol sezonunda eski 16 Mayıs Şehir stadında Belediyespor’un şampiyonluk kadrosu: “Kaleci Murat, Aydın, Yusuf, merhum Polat, Şahabettin, Hasan, Mehmet Kaya, M. Sevim, Yılmaz ve Teknik Direktör Halil Güngördü. (Oturanlar) Metin Fırat, Senai, Sabahattin, İsmet, Şafii ve Ağrılı Tekin.” Batmanlı futbolseverler, şampiyonluğu 24 Mayıs 1992 tarihinde bu coşkulu atmosferde kutlamıştı.

BELEDİYESPOR’DA AYRILMAZ ÜÇLÜYDÜ

Bir zamanlar Batman Belediyespor’u başarıya taşıyan Batmanlı üç başarılı futbolcuydu. Şahabettin Yanar, Yılmaz Nas ve Şafii Çoğun, şampiyonluk sevincini Turuncu-Mavili ekipte yaşadı. Petrolspor’da forma giydikten sonra Belediye’ye transfer olan Şahabettin Yanar ile Şafii Çoğun, 1991-92 futbol sezonunda Turuncu-Mavili ekibin başarılı defans elemanı Yılmaz Nas ile eski şehir stadında bir maç öncesinde objektiflere böyle yansımışlardı. Üç başarılı futbolcu da uzun yıllar Belediyespor’da ter döktü.

Editör: TE Bilişim