ESKİ PETROLCÜLERİN KAMPI
Kara altının ilk kampları olarak bilinen Raman ve Garzan’da kalan ilk petrolcü mühendisler ile idarecilerinin eşleri, hafta sonları bölgede ‘piknik günleri’ düzenlerdi. O dönemleri anlatan TPAO Batman eski Bölge Müdür muavinlerinden Selahattin Özkan, şunları anlatıyor: “Yemek ve kahvaltı sosyal tesislerde yeniyordu, evlerde nadiren yemek pişiyordu. Erkekler petrol sahalarına giderken, kadınlar günlük yaşamlarına dönüyorlardı. Kadınlar bir birlerine çay ve kahve toplantıları için gidip geliyorlardı. Kamplarda bir aile ortamı vardı.”

GARZAN KAMPINDA AİLELER
Yıl, 1957. Burası Batman-Siirt il sınırındaki TPAO’nun Garzan kampı. O dönemler kamp sorumlusu ve eski petrol uzmanlarından H. Fehmi Eryılmaz’ın resmi makam aracı göz kamaştırıyordu. Hafta sonları geldi oldu mu eski petrol idarecilerinin eşleri, Hasankeyf ve Siirt-Reşan Bölgesi’nde pikniğe çıkardı. İşte Garzan kampındaki eski petrolcülerin eşleri, makam aracı önünde çektikleri siyah-beyaz kare.

SİTE’YE YERLEŞEN İLK AİLELER
İluh’tan sonra Batman’ın eski mahallelerinden biri de Site’dir. 1955 Yılında Site Mahallesi’nde yapımı tamamlanan konutlara yerleşenlerden biri Batman Rafinerisi’nin ilk müdürlerinden Hasan Göker’dir. Eski petrol mühendislerinden İ. Hakkı Arman ve Mustafa Solim, 1959 yılında eski 1 nolu Misafirhane’ye bitişik konumundaki tek katlı konutlara yerleşen ilk petrolcülerdi. Dönemin petrolcüleri konutlara giden yol güzergahında bu hatıra kareyi çekerken, o tarihi konutlar da hala yıllara meydan okuyor.

KIRATLIOĞLU: “HARİTA BATMAN YOKTU AMA…”
Eski Devlet Bakanlarından Esat Kıratlıoğlu da Batman’da Jeoloji Mühendisliği yapan eski petrolcülerden. Avusturya Graz Üniversitesi’nden ayağının tozuyla 1959 yılında geldiği Batman’ı şöyle özetliyor Kıratlıoğlu: “Haritayı açtım baktım, ‘Batman’ diye bir yer görünmüyordu. O dönemler pırpır uçağıyla güçlükle Diyarbakır’a indik. TPAO elemanları beni karşıladı. Geldiğim Site’de manzara güzeldi. Lojmanlar, yüzme havuzları ve misafirhane beni etkilemişti. Batman’daki arkadaşların yüzde 90’ı Amerika ve Avrupa’dan mezun olmuştu. İstanbul Üniversitesi’nden mezun olan kaliteli bir grupla çalışmanın keyfini yaşadım.”

Editör: TE Bilişim