TPAO’DA UNUTULMAZ BAŞ SONDÖRDÜ
Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Sondaj Müdürlüğü’nün olmazsa olmazı baş sondörlerinden  Gercüşlü Ali Kaya idi. Çok otoriter olan Ali Kaya’yı, TPAO Batman eski Bölge Müdür muavinlerinden Mehmet Ergüder, şöyle tarif ediyor: “Ali Kaya vardiyada olduğu zaman gözümüz arkada kalmazdı. İşlerin düzgün gideceğinden emin olurduk. Çok dürüst, işini bilen ve ekibi tarafından saygıyla sevilen, otoriter biriydi. Çok yaratıcı bir zekası vardı. Problem olduğunda pratik çözümler önerirdi. Batman’da bir kuyu kazılıyordu. Ali Kaya, o gün parmağını incittiği için az topallıyordu. Kaya’nın bir özelliği vardı. Yanında bir makinisti, diğer yanında direkmeni, arkada da sondaj işçileri tek sıra şeklinde dizilip yürürlerdi. O sabah bir de baktım ki tüm ekip, Ali Kaya’ya ayak uydurup yürüyorlardı. Gördüğüm manzara inanılmaz komikti. Hepsi de sekiyordu.”

1980’DEN SONRA PETROLCÜLERİN
MAAŞLARI DÜŞTÜ
Batman’da uzun yıllar çalışan Esat Can, petrol emekçilerinin maaşlarının 1980 darbesinden sonra düştüğüne dikkat çekiyor: “1980’lerin ilk yarısında, TPAO’da çıkan yeni yasa ile adeta kolu kanadı kırıldı. Personele, Bakanlığın uygun göreceği cüz’i maaş artışı yapılacaktı. Dönemin Genel Müdürü Batman ziyaretinde düşük ücretten yakınan, geçim güçlüğü çeken çalışanlara küçük bir ümit bile vermiyordu. Genel Müdürün bizlere hitaben yaptığı konuşması bittikten sonra bir mühendis söz alıp, ‘Bize maaş vermeyin. Tabldot verin, günde bir paket sigara verin, yeter’ demesi dikkat çekiciydi. Ortaya çıkan bu tablo düşündürücüydü.”

TPAO’DA SAMAN PARASI
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde görev yaptıktan sonra Genel Müdür olan Özer Altan ile çalışan eski petrol mühendislerinden Yalçın Altan, Sondaj kuyularında kullanılan ‘Saman’a da şöyle açıklık getiriyor: “Sondaj esnasında kaçak oluyor.  Çamur tabakalara kaçıyor. Bu kaçağı durdurmak için arpa ve saman gerekli. Köylülerden samanı alıp çamura karıştırıyorsunuz. Şişiyor, yumak gibi olup delikleri tıkıyor. Köylüye verdiğimiz para kontrolümüz altında olduğundan, ölçülemeyen harcamalar için ‘saman parası’ tabiri kullanılır. Bir tank çamura 2 kamyon çuval saman atılırdı. Yabancılar da petrol kuyularına fındık kabuğu tozu atarlardı.”

İLK ÜRETİM MÜDÜRÜ’NÜN IRAK ZİYARETİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde ilk üretim Müdürü Rıfat Bayazıt, dönemin Bakanlarından İhsan Sabri Çağlayangil ile birlikte gittikleri Irak’ta karşılaştıkları manzarayı unutamamış. Bayazıt, Irak gezisini bakın nasıl anlatıyor: “Petrol ikmal anlaşması yapmanın bayağı güç olduğu devirde, İhsan Sabri Çağlayangil ile birlikte Irak’a gittik. Irak Petrol Bakanı ile birlikte toplantılar yapılıyordu. O toplantıda Bakan Sabri beye, sanki bir Osmanlı nazırıymış, diğerlerine de Osmanlıya bağlıymış gibi bir hisle hareket ediyorlardı. Bunu fark ettim ama isimlendirememiştim. Bakan Sabri bey bana dedi ki: ‘Rıfat görüyor musun, adamlar Osmanlı nazırı olarak görüyorlar beni.”

Editör: TE Bilişim