TPAO’NUN HER KARESİNDELER
TPAO’nun ilk Genel Müdürü Şehap Birgi’dir. 1989 Yılında eski petrol mühendisleriyle Batman’a ziyaret gerçekleştiren Birgi’ye eşlik edenler arasında eski Bakanlardan Korkut Özal da vardı. Petrolcülerin heyetinde yer alan TPAO eski Batman Bölge Müdür Muavini Selahattin Özkan, Raman-8 kuyusu ziyaretinde çarpıcı bir ayrıntıya dikkat çekmişti. Özkan’ın o tarihi konuşmasından bir alıntı: “TPAO’nun petrol özel sektörüyle rekabet edip çalışabilmesi için o’na özel bir statü verilmeli. Öyle olsun ki, sermayesi devlet kontrolünde olmakla beraber mümkün olduğu kadar serbest ve geniş bir yelpazede çalışsın dedik. TPAO, ilk zamanlar böyleydi. Daha sonra 233 sayılı kararnameyle bu elimizden alındı. Çok sıkıntı çektik. Rakiplerimiz Shell, Mobil ve BP gibi olalım dedik. Ne yazık ki, uyarılarımız dikkate alınmadı.”

BATMAN’DAN TPIC GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde 1996 yılına kadar Jeoloji Müdürlüğü ile Bölge Müdürlüğü görevini yürüten Erdal Ahıska, ardından TPIC Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı. TPAO eski Genel Müdürü Sıtkı Sancar ile birlikte yurtdışı projelerde imzası olan Ahıska, eski Kültür ve Turizm Bakanı merhum Veysel Atasoy ile Bakü’deki sergiye katılmıştı. İşte Batman’daki eski petrolcüler ile Bakan Atasoy’dan geride kalan bir kare.

TANITIMDA BATMAN FARKI
TPAO bir zamanlar petrol aramacılığı kadar turizm elçiliği gibi görev üstlenmişti. Aslen Kayserili olan ve yılları Batman’da geçen TPAO eski Bölge Müdür Muavini Şeref Ekinci ile TPAO eski İdari İşler Amiri Halit Edip Özcan, 1995 yılında Bakü’deki sergi-konferansa ciddi katkısı olmuştu. O dönemler gazeteci İlknur Çevik’in başında olduğu The Turkish Daily News’ten destek gördüklerini söyleyen Özcan, şunları anlatıyor: “Çevik bizimle yakından ilgilendi. Bize 5000 adet 2 sayfalı gazeteyi ücretsiz bastı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 1000 adet İngilizce baskılı Türkiye broşürü dağıttık. Bu yayınlar hem Moskova hem de Bakü’de yankı buldu.  Ayrıca 25 kiloluk poşetlere takvim, kalem ve anahtarlık bıraktık. Rusya’nın ülkemize turistik açıdan ilgileri böyle başlamış oldu. TPAO’daki Rusya sergisi büyük ilgi gördü.” Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde örnek çalışmalarla adından söz ettiren Ekinci ve Özcan, bir süre önce yaşama veda etti.

55 YIL ÖNCESİNİN PETROLSPOR’U
Yıl 1965. Yer, TPAO’nun emektar sahası. Batman’ın ilk amatör ve profesyonel takımı Petrolspor 1960 yılında kuruldu. Kurulduğunda takımın renkleri ‘Yeşil-Beyaz’dı. Sonradan Kırmızı-Beyazlı renge bürünen Petrolspor’un ilk kadrosundan bazı futbolcular: “(Ayaktakiler) Diyarbakırlı Özkan, merhum Muzaffer Koyuncu, Raman Öztürk, Nazif, Kemal, Osman ve Yılmaz. (Oturanlar); Merhum Salih Eren, Şeref Özpirinççi, Abdullah Yangın ve Yücel Ferman.”

Editör: TE Bilişim