Petrolün başkenti Batman’da Türkiye Petrol Jeologları Derneği ile Petrol Mühendisleri Odası’nın şubeleri yıllar önce açılmıştı. Batman’daki ilk petrolcüler hem Petrol Jeologları Derneği, hem Petrol Mühendisleri Odası’nın kurucularıydı. 1958 Yılında Ankara’da dernek kuran Jeologlar daha sonra Batman’da da şube açtı.

*1970 Yılında da Petrol Mühendisleri Odası’nın kurulduğu başkentte 1 numaralı üyenin yılları Batman’da geçen ilk petrol mühendislerinden Hulusi Berilgen idi. Haberleşmenin ilk yıllarında PTT’nin telgrafıyla günlük sondaj raporları veriliyordu. İşte ilk petrol mühendislerinden birkaç anı…

PETROLCÜLER 62 YIL ÖNCE DERNEK KURDU

Türkiye Petrol Jeologları Derneği, 2 Ağustos 1958 yılında Ankara’da kuruldu. Enver Necdet Egeran ile 4 arkadaşının kurduğu Türkiye Petrol Jeologları Derneği, Raman Dağı’nda ilk ekonomik petrol keşfinin 10 yıl sonrasında Batman’da şube açtı. Dr. Enver Necdet Egeran’ın başkanlığını yaptığı derneğin yönetiminde Dr. Suat Erk, Ziya Kirman, Hikmet Dinçer ve Raşit Ceylan yer almıştı. 20’ye Yakın petrol şirketinin Türkiye’de arama ruhsatı alması üzerine ‘Petrol Jeologları Derneği’nde üye sayısı artmıştı. 62 Yıl önce kurulan Petrol Jeologları Derneği’nin ilk genel kuruluna yılları Raman Dağı’nda geçen Hulusi Berilgen, Necdet Egeran, Osman T. Ünal, Yalçın Hatunoğlu ve Raşit Ceylan katılmıştı.

50 YIL ÖNCE PETROL MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB bünyesinde 1970 yılında kurulan Petrol Mühendisleri Odası’nın yönetim kurulu üyeleri de uzun süre Batman’da görev yapan uzman petrolcülerden oluşuyordu. TMMOB’nin 17’nci  dönem genel kurul toplantısında, Petrol Mühendisleri Odası’nın kurulmasına karar verilmişti. Oda’nın kuruluşunda emek verenler arasında Melih Genca, Bumin Gürsel, Güntekin Köksal, Suvai Durusu ve Can Toktar’ın emeğinin büyük olduğunu belirten Hulusi Belirgen, o yıllarda petrol mühendisliğinin önemine değiniyor. Berilgen; “Petrol mühendisliği mesleğinin petrol sanayisinde uygulanması bakımından 1945-50 yılları arasında olumlu yönde gelişmeleri oldu” diyor.

BATMAN EKİBİ PMO YÖNETİMİNDEYDİ

1970 Yılında ilk kongresini Ankara’da yapan Petrol Mühendisleri Oda yönetimi, dönemin Batman’daki petrol mühendislerinden oluşuyordu. İlk kongrede yönetim kuruluna seçilen Bumin Gürses, Güntekin Köksal, Can Naci Toktar ve Suvai Durusu, objektiflere böyle yansımıştı. Petrol Mühendisleri Odası başkentte yapılandıktan sonra Batman’da da şube açmıştı. Şimdilerde bu Oda’nın Şubesi de petrolün başkentinde tarih oldu.

PTT TELGRAFIYLA SONDAJ RAPORLARI VERİLİYORDU

Tuncay Tümay ile birlikte yılları Batman’da petrol arama çalışmalarıyla geçen ilk petrol mühendislerinden Hulusi Berilgen, Türkiye’ye ilk vinçli kamyonların 1948 yılında geldiğini söylüyor. İşte Berilgen’in o yıllara ait unutamadığı anıları: “Çimento kamyonları yoktu. Çimento üstü açık 30-40 varillik tanklarda küreklerle karıştırılırdı ve kıvama geldikten sonra çamur pompasıyla kuyuya basılırdı. Raman-8 kuyusunda bu işlemi yaptık. Haberleşmeyi ilk yıllarda PTT’nin telgrafıyla günlük sondaj raporları veriyorduk. Maymuniye boğazında küçük rafineri kurulduktan sonra radyo ile haberleşme sistemi başladı. Elektrik log kamyonu yoktu. 1950 Yılında Halliburton şirketinden bir log kamyonu satın alındı. Kendi personelimiz kamyonu çalıştırıyordu.”

Editör: TE Bilişim