35 YIL ÖNCE 16 MAYIS ŞEHİR STADI
Burası 1980’lerin Batman’ın tek kapalı spor salonunun olduğu Şafak Mahallesi. Eski şehirler arası otogarı arkasındaki alan, 1990’lara kadar çöldü. Tek-tük evin bulunduğu bölgeye ‘küme evler’ deniliyordu. Buğday ve bostan ekiminin yapıldığı o eski alan, şimdilerde petrol kentinin modern semtlerinden biri oldu. ‘Millet Bahçesi’nin bulunduğu Şafak Mahallesi’ndeki toprak zeminli futbol sahası ve kapalı spor salonu, dönemin amatör futbolcularının adresi gibiydi. 1986-87 Yılında profesyonel olan Batman Belediyespor eski futbolcularından Nuri Karaer ve Emrullah Çalar, toprak zeminli ve tribünü olmayan 16 Mayıs şehir stadında bir maçı saha kenarında böyle izlemişti. O dönemler eski stad ve kapalıspor salonu etrafında tek bir yapı yoktu. Şimdilerde bu alanın yerinde ‘Millet Bahçesi’ var.

EMEKTAR TPAO STADI
Batman’ın 40 yıl öncesinde amatör ve mahalli takımların müsabakalarını oynadıkları yer; TPAO Sitesi’nin emektar futbol sahasıydı. Sayısız amatör futbolcuların maçlarını oynadıkları emektar sahada siyah-beyaz bir karede, Batman’ın eski amatör ve profesyonel futbolcularından Nuri Karaer ile Mustafa Güç, ayrılmaz ikiliydi. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi emeklisi Karaer, Belediyespor’un ilk profesyonellik döneminde bir süre forma giydi. Mustafa Güç ise yıllarca Petrolspor’da forma giydi. Ardından Batman’ın eski profesyonel takımlardan Belediyespor ve Demirspor’da forma giyip Batman’ın üç profesyonel takımında oynayan ender futbolcularından biri de Mustafa Güç’tü. İşte 1984-85 futbol sezonunda Karaer ile Güç’ün, TPAO emektar sahasında bir amatör maçı izlerken, çektikleri hatıra kare.

FUTBOL HEP SEVİLEN BRANŞ
Batman’da eskiden günümüze spor branşları arasında futbol yer aldı. Ata sporu güreşte madalyalı güreşçileri TPAO, Batman Petrolspor’a transfer etmesine rağmen, Batmanlı gençler arasında futbol tutkusu bir başkaydı. Hala diğer spor dallarına göre şehirde en gözde branş olan futboldan 1980’lerde tarihi bir siyah-beyaz kare. Bir zamanlar TPAO’nun sembolü olan ‘Beyaz Saray’ binası gölgesindeki emektar sahada dönemin Batman gençliğinin oluşturduğu ‘Batman Karması’nda forma giyenler: (Ayaktakiler) Mustafa Güç, Zeki Turan, Kadir Karaer, Kaleci Zeki, Nuri Karaer, Sani Birişik, Kenan Köylü, Abdurrahman Beycur. (Oturanlar): Adnan Karaer, Ali Menekşe, Hasan Güzel, Celil Ayhan ve Şehmus Güneş.”

DÜNDEN BUGÜNE SİTE MAHALLESİ
Batman Gençliği, futbol müsabakalarının yanı sıra hafta sonları zamanlarının büyük bölümünü TPAO’nun sosyal tesisleri olduğu Site’de geçirirdi. 1979 Yılında TPAO Site çay bahçesinde günün yorgunluğunu atan Batman’ın eski gençliğinden bir kare; Mehmet Ortaç, Nuri Karaer, Ali Menekşe, Hasan Güzel, Adnan Karaer, Mustafa Güç, Kenan Gönülaçar ve Şehmus Güneş. Eski sporcuların çoğu iş dünyası ile farklı mesleklerde kariyer edindi.

Editör: TE Bilişim