LOG ÜNİTESİNDE İLK OPERASYON
RAMAN’DA YAPILDI
Yıl 1964... Yabancı şirketlerle TPAO’nun ortaklaşa kurdukları Log Ünitesi, ilk operasyonu Raman’da bir kuyuda gerçekleştirdi. O dönemin petrolcülerinden Doğu Tuna, Log servisine 4 mühendis alındığını belirterek, şu sözleri aktardı: “Bu mühendislere bir İranlı 1 yıl süreyle Log dersi verdi. Hem ders veriyordu hem de kuyularımıza tuhaf tuhaf bakıyorlardı. Halbuki biz ABD’ye ve Fransa’ya eğitim için eleman gönderirken sanki kaçacaklar ve bir daha gelmeyecekler düşüncesiyle bazılarını göndermiyorduk. Uzun yıllar böyle düşündük ve hatalı olduğumuzu anladık. Birçok şeyi zamanında yapamadık. 6 ay süreyle ABD’de kalan Seyhun Dükmen ve Erdener Doğuer döndüklerinde bir Log kamyonu da Batman’a gelmişti. İlk operasyonu Raman’da bir kuyuda gerçekleşti ve olumlu sonuç alındı.”

ÜRETİM, TPAO’NUN KALBİYDİ
Aralarında TPAO eski genel Müdürü İsmail Kafescioğlu, TPAO Batman eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, Mehmet Ergüder, Adnan Gümüştaş, Cemal Bağcı, Sami Gülsel, Selçuk Gürpınar, Ruhi Yetik ve Ata Gündüz’ün de aralarında bulunduğu üretim ve kuyu tamamlama ekibinin yetkilileri 1980’de 1 nolu misafirhane’de üretimdeki artış için bir araya gelirken bu hatıra kareyi de çekmişlerdi. Bu karedekilerin bir bölümü hakkın rahmetine kavuştu. TPAO’nun çekirdek kadrosu genel müdürlük tarafından takdir ediliyordu.

1993’TE LOG SERVİSİ
TPAO’nun Log kamyonları ve elemanları 1990’ların başında kuyu tamamlama grubuna bağlanmıştı. Petrol arama sondaj çalışmalarında 1990’lı yıllarda altın yılını yaşayan TPAO’nun emektarlarından Necip Özbek, Rıfat Tuncer, Şehmus Asutay ve Abdurrahman Tunç TPAO’daki en pahalı araçlardan olan Log kamyonunun önünde bu hatıra kareyi çekmişlerdi.

KUYU TAMAMLAMA HİZMETİ VE ATÖLYESİ
Şimdilerde TED Kolejine komşu olan kuyu tamamlama hizmetlerinin merkez atölyesi Batman TPAO Bölge Müdürlüğü’nün adeta kalbiydi. 1990’lı yıllarda çekilen bu karedekilerin çoğu emekli oldu, bazıları da yaşama veda etti. Kuyu tamamlamama hizmetleri atölyesinde dönemin tanınan simalarından Selçuk Gürpınar, Vasfi Bedir, Hüsnü Gönül, Emin Canpolat, Cihan Avşar, Salih Tekin, Şeraffettin Geylani, İrfan Tüfekçi ve A. Kadir Ekmen’in de aralarında bulunduğu eski petrolcülerden hatıra bir kare.

Editör: TE Bilişim