*Petrolün başkenti Batman, Türkiye’nin diğer bölgelerinde kurulan rafinelere örnek olmuştu. Batman’da görev yapan dönemin petrolcüleri, İPRAŞ ve diğer rafinelerin kurulmasında da rol almıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, Batman’daki yöneticileri bir süreliğine Batman’dan sonra kurulan diğer rafinelerin müdürlüğüne getirmişti. Batman’ın ismi dolum tankları ile gemi tankerlerinde yer almıştı. Batman, petrolde bir markaydı.

BATI’YA ÜRÜN KESİLMEZDİ
MTA’dan sonra “Türkiye Petrolleri A. O.” olarak hizmet veren Batman Rafinerisi, ürettiği petrolleri Batı illerine gönderirdi. DDY Batman Garı alanında rafineriden çıkan tren dolum tankları, batı illerine yol alıyordu. O dönemler, kısa süreli görevde bile yakıtın aksamaması için dolum tanklarının geçişlerine Vali tarafından belli aralıklarla izin veriliyordu. Rafineriye ait özel dolum tankları DDY Batman Garı’nı en zengin gar haline getirmişti.

BATMAN TANKERİ
1968’de İPRAŞ rafinerisinin kurulmasından sonra petrolcülükte marka olan Batman’ın ismi gemi tankerlerinde de yer alıyordu. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay, TPAO eski Genel Müdürü Turgut Gülez, İPRAŞ eski Genel Müdürü Hasan Göker Batman adının gemiye verilmesini kararlaştırmıştı. İşte, 1970’li yıllarda Batman adını taşıyan gemiden bir kare.

ÇAMURLU SAHASI
Suriye sınırındaki Çamurlu sahası, TPAO’daki mühendislerin eğitim sahası gibiydi. TPAO Bölge Jeoloji kampının kurulduğu 1977 yılında hatıra kare çeken eski petrolcülerden bazı simalar: (Ayaktakiler) İrfan Taner, Doğan Sungur, Ayhan Üngör, Mehmet Toklu, Şükrü Apak, Aziz Delaloğlu, Mustafa Aydın, Şevket Güventürk, Zihni Aksoy, Zeki Dinç, Ural İnalgöz, Sabahattin Gümüş, Hasan Özbahçeçi. (Oturanlar) Salih Saner, Olcay Bahçelebi, Hasan Öncü, Ömer Şahintürk, Ethem Atasoy, Remzi Aksu, Cevat Pasin ve Yavuz Tengiz.

BATMAN EKİBİ HER YERDEYDİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yetişen önemli petrolcüler, Adıyaman’da da petrol üretimine katkıda bulunmuşlardır. Dönemin sondaj müdürü ve eski TPAO Bölge Müdürlerinden Fikret Yöndem, TPAO eski İdari İşler şefi merhum Halit Edip Özcan’ın da aralarında bulunduğu Hikmet Başdemir, Dursun Açıkbaş ve Altay Kaplanoğlu birlikte yeni bir petrol sahasını keşfetmişlerdi. Karedekilerden Halit Edip Özcan, bir süre geçirdiği rahatsızlık sonucu hakkın rahmetine kavuşmuştu. TPAO’daki yöneticiler bir zamanlar, petrol sektöründe parmakla gösteriliyordu.

Editör: TE Bilişim