Barış Arslan

*TPAO ve MTA petrolcüleri, 1940 ile 50’li yıllarda zor şartlarda görev yaptıkları bu coğrafyada yaşadıkları ilginç anılarını da kayıt altına almışlar. Kuyuların açıldığı bölgelerde köylülere yardım elini uzatan eski petrolcülerden bir kesit daha...

KÖYLÜLERE YARDIM EDERLERDİ

MTA’dan TPAO’ya geçiş yapan eski petrolcülerden Hasan Hüseyin Ural, 1950’li yıllarda petrol arama çalışmaları için geldiği Batman’ın Sason ilçesinde başından geçen ilginç bir anıyı da şöyle anlatıyor: “1950’li Yıllarda Sason ilçesindeydik. Sondaj sahasına bir grup eşkıya geldi. Kuleye Tuncay Tumay, bakıyordu. Ufak tefek bir adam geldi. Beni kenara çekti ‘Seni istiyorlar’ dedi. Adamı arabaya aldım, kuleye 500-600 metre sonra ağaçlı bir yerde durduk. Silahlı 6 kişi bizi bekliyordu. Bana iyi davrandılar. Bir adamı işe almamız için ricada bulundular. ‘Ben yetkili değilim ama söyleyebilirim’ dedim. Eşkıya ayrıldıktan sonra Tuncay beye durumu telefonla bildirdim. Adamı işe aldılar. O gece onlara gittikten sonra benim barakamın altında çıtır-çıtır sesler geliyordu. Çevreye baktım bir şey göremedim. Sonradan öğrendim ki o gün bana gelenler, bana bir zarar gelmesin diye sabah kadar barakanın etrafında nöbet tutmuşlar.”

KÖYLÜLERE KUYU SUYU

Baş sondör Ahmet Ardıç ise 1950’li yıllarda sondaj çalışmalarının yapıldığı bölgelerde köylülere yaptığı yardıma dikkat çekiyor. Bakın Ardıç, neler diyor: “Biz o dönemlerde yöredeki köylülere çok yardım ederdik. Tütün ekerlerdi. Depoya su doldurup pompayı yarım saat fazla çalıştırırdık. Böylece depodan dökülen su, onların ekili alanlarını sulardı. Hastaları olduklarında özel olarak araba çıkarırdık. Hastaneye kadar götürürdük. Hatta ilaçlarını bile karşılardık.”

TPAO’DA MAAŞ İYİ DÜZEYDEYDİ

Eski baş sondörlerden Ahmet Ardıç, 1950’li yılların başında TPAO’da verilen yüksek maaşa dikkat çekiyor. Bakın neler diyor Ardıç: “Askere gittiğimde er’dim. Bir albay, benim kadar maaş almıyordu. 1952 yılında 450 Lira alıyordum. Albay maaşı ise 400 Liraydı. Babam bana 150 Lira göndermişti. Büyük paraydı. Komutan ‘Baban çok mu zengin’ dedi. ‘Hayır’ diye yanıt verdim. ‘Bu işçi maaşıdır söyledim.’ Birden bana döndü, ‘Nasıl bu kadar para gönderiyorlar sana’ dedi ve Ben de ona ‘Zamanında aldığım paraları babama göndermiştim. Şimdi de babam stokladığı paraları bana gönderiyor komutanım” deyince şaşırdı.

60’LI YILLARDA SONDAJ KURSU

Tarih 31 Mart 1968. Burası Batı Raman. Dönemin petrolcüleri için sondajcılık kursu verilirdi. İyi sondajcıların yetiştiği TPAO’da ilk sondajcı ve petrolcüler, ‘Sondaj’ kursu verirdi. İşte uygulamalı eğitimde tarihi bir kare. Sabri Şimşek, Abdurrahman Dalgıç, İbrahim Erken, Hüseyin Kuşçu, Sadi Şahin, Hamit Çalışkan, M. Sait Zorluoğlu, Esat Atuğ ve M. Ali Ayata. 52 Yıl öncesindeki o petrolcülerin çoğu aramızda yok. Onlar bir döneme tanıklık yapan ünlü petrolcülerdi.

Editör: TE Bilişim