Barış Arslan

*Batman’ın ‘yeşil kuşak’ alanı ‘TPAO Sitesi’ olarak bilinir. 51 Yıl öncesinde TPAO Sitesi, yeşilliğiyle petrol mühendislerinin ilgisini çekerdi. TPAO’nun eski yöneticileri de sporun her branşında oluşturdukları ekiple diğer kuruluşlara da örnekti. İşte bu şehrin çekirdeğini oluşturan eski petrolcülerin geride kalan değerli karelerinden bir kesit daha…

SİTE, 51 YIL ÖNCE BÖYLEYDİ

Yıl, 1969. Çölün ortasında bir vaha gibi duran ‘TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ tesislerinin bulunduğu Site Mahallesi’nden çarpıcı bir kare. Petrolcü idarecilerin kaldığı modern lojmanların etrafı, küçük ormanı andırırdı. Çam, gül ve çınar ağaçlarla mükemmel bir görünüme sahip TPAO Sitesi, gelen konukların da ilgisini çekerdi. Özellikle petrolcüler, Site’deki ortam nedeniyle uzun yıllar Batman’da kalmayı tercih ederlerdi. İşte 51 yıl öncesinde fotoğraftaki bir petrolcü ailenin o dönemlerde küçük çocukları eğer hayatta iseler bugün 60 yaşın üstünde.

TPAO’DA SPORUN HER BRANŞI VARDI

TPAO, sosyal ve kültürel etkinlikler kadar sporun her branşına önem verirdi. Dönemin yöneticileri futboldan güreşe, voleyboldan atletizme kadar her branşın yanında olurdu. Yıl 1969. TPAO Bölge Müdürlüğü’nün üst düzey yöneticilerinin oluşturduğu Voleybol takımında ter dökenler: “Fadıl Teymur (Bölge Müdürü), İsmail C. Nutku (Hukuk Müşaviri), Esat Can), Süreyya Ekim (Bölge Müdür Muavini), Yalçın Bey, Hami Bayrak ve Latif Kayıran (Muhasebe Müdürü).”

TPAO’DAN RAFİNERİ’YE GEÇEN KOCAMAN

Batman TÜPRAŞ Rafineri eski Müdürleri arasında petrol sektörüne uzun yıllar hizmet veren isimlerden biri de Cevat Kocaman’dı. Japonlulara benzerliğiyle dönemin petrolcüleri Kocaman’a, ‘Japon Cevat’ lakabını vermişti. Uzun yıllar TPAO’da görev yapan Kocaman, daha sonra Batman Rafinerisi başına geçmişti. İşte 70’li Yılların başında TPAO’nun eski misafirhanesinde dönemin petrolcülerinden iz bırakan birkaç sima; merhum Hüseyin Gürbüz, Batman eski Rafineri Müdürü Cevat Kocaman, Baki Osmanoğlu (ayakta) ve diğer petrolcüler.

TPAO’DA İŞÇİ SAĞLIĞI SERVİSİ

TPAO Batman Bölge, dünden bugüne petrol emekçilerinin sağlığına önem veren bir kuruluş. Yıl 1981. Eski Beyaz sarayı binası bitişiğinde ‘İşçi ve İşçi Sağlığı Servisi’ vardı. Doktor merhum Kadir Sungur sorumluğundaki İşçi Sağlığı Servisi’nde görev yapan eski emekçiler bir arada. Hidayet Eren, Hüsnü Demir, Şemsi Gem, Mehmet Kırşan ve Tayyip Suna, yaklaşık 40 yıl önce Dispanser bahçesinde çektikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim