Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın lokomotifi konumundaki TPAO, 1970’li yıllarda düzenlediği etkinliklerle dikkat çekerdi. Hafta sonları petrol çalışanları Batman çayı kıyısındaki Gülbaraj pompa istasyonunda piknik yapardı. 1960’lı Yıllarda tiyatro oyunlarının sergilendiği TPAO Kapalı sinema salonu dolup taşardı. TPAO’daki hanımların kabul günleri Misafirhane’de yapılırdı. İşte petrol kentinde 50 yıl öncesinden farklı kareler…

İKİZTEPE-GÜLBARAJ İSTASYONU

Batman çayı kıyısında, İkiztepe (Gırbereşik) köyü yakınlardaki Gülbaraj su pompası istasyonu, 50 yıl öncesinde ‘yeşil kuşağı’ andıran bir yerdi. Askeri kışlanın eski yol güzergahındaki ‘Gülbaraj Su Pompası’ndan TPAO tesislerine su akışı sağlanılırdı. Bir zamanlar TPAO’nun botanik bahçesini andıran Gülbaraj’a, Cumartesi ve Pazarları petrol emekçileri aileleriyle birlikte gelir, günün yorgunluğunu atardı. Gülbaraj su pompasının yanı sıra Raman kampı ve Batı Raman’da da piknik yapan aileler, özellikle Gülbaraj’da neşe içinde oyunlar oynar, yemekte bir araya gelinir, akşam olunca da evinin yolunu tutarlardı. İşte 50 yıl öncesinde TPAO Gülbaraj su pompa istasyonundan bir manzara.

MİSAFİRHANEDE HANIM GÜNLERİ

TPAO’nun unutulmaz tesislerinden ‘1 Nolu Misafirhane’ binasında hanımların kabul günleri olurdu. TPAO yöneticilerinin eşlerinin hanımlarının kabul günlerinde kekler, çörekler, börekler, Beyaz Saray’daki ustalara sipariş edilirdi. Yoğun sohbetlerle, demli çaylar eşliğinde yenilir, içilirdi. Doğum günü partileri de yine misafirhanede yapılırdı. Pastalar, tuzlular, Beyaz Saray’dan gelirdi. Misafirhanedeki o özel günler de bu fotoğraflarda kaldı.

TPAO’DA SAĞLAM YAPILAR

1955 Yılında TPAO’nun bulunduğu Site Mahallesi’nde yapılan mühendislere ait lojmanlar, yıllara meydan okuyor. Halen ilk gün ki gibi ayakta duran TPAO’nun sağlam lojmanları, petrol kentinde yıllardır örnek yapılar olarak gösteriliyor. İşte 1956 Yılında lojmanlara yerleşen dönemin petrolcü ailelerinin lojman güzergahında turladıkları bir kare.

60’LARDA TİYATRO GÜNLERİ

TPAO’nun eski kapalı sinema salonu, bir zamanlar gösterime giren yeni filmlerin yanı sıra tiyatro oyunlarında da sahnelendiği mekandı. Yıl 1968. Türkiye’nin ünlü tiyatro sanatçıları, TPAO’nun konuğu olarak Batman’a gelirdi. TPAO’nun kapalı sinema salonu ise döneminin petrol yöneticileri ile petrol emekçileriyle dolup taşardı. Petrolcüler, aileleriyle birlikte tiyatrocuları ayakta alkışlardı.

*1960’lı Yıllarda TPAO’nun kapalı sinemasında tiyatro oyunlarına petrolcüler akın ederdi

Editör: TE Bilişim