Barış Arslan

*TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde bir zamanların gözde mekanlar artık geride kaldı. Yer yer eski ile yeni yapıların bir arada olduğu TPAO’daki eski dinlenme mekanlardan ‘Beyaz Saray’ gözde yerdi. TPAO’nun iz bırakan Muhasebe Müdürü Talat Yalçınkaya yönetimindeki  Muhasebe Servisi’nde onlarca personel vardı. İşte Site Mahallesi’ndeki TPAO’nun eski tesislerinden geride kalan siyah-beyaz kareler…

TPAO MUHASEBE’Sİ BİR BANKA GİBİYDİ
Yıl 1970. TPAO’nun altın yıllarının yaşadığı dönemde Batman Bölge Müdürlüğü’nün Muhasebe Servisi’nde güçlü bir ekip vardı. Talat Yalçınkaya yönetimindeki Muhasebe Servisi, o dönemler bir Banka Şubesi çalışanlardan daha fazla personele sahipti. 1960 ve 1970’li yıllarda TPAO Muhasebesi, o dönemlerde tecrübeli kadrosu ile dikkatleri üzerinde toplamıştı. İşte TPAO Muhasebe Müdürlüğü’nün 50 yıl öncesinin manzarası.

ESKİ LOKAL BİNASI BÖYLEYDİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski çay bahçesi bitişiğinde ‘petrol lokali’ mesai saati bitiminde petrol emekçilerini ağırlardı. Petrolcülerin o lokalde ilginç anıları olurdu. İşte o hikayelerden biri. Günün birinde TPAO’nun eski sondörlerinden Selim Kaplan, oğlunun lokalde olup olmadığını görevliden öğrenmeye çalışır.  Telefonla ulaştığı görevliye; “Kaplan, Kaplan orda mıdır?” Lokal sorumlusu Abdurrahman Asma ise esprili bir şekilde yanıt verir; ‘Bey efendi, burası Hayvanat bahçesi değil, lokaldir. Karıştırdınız galiba.” O ilginç anıların yaşandığı eski lokal binasının bu siyah-beyaz karesi geride kaldı.

SİTE’DE BİR ZAMANLAR BEYAZ SARAY
Burası bir dönemler petrol mühendisleri ile petrol sahalarında çalışan petrol emekçilerinin dinlenme yeriydi. Dinlenme tesisinin yanı sıra Beyaz saray’da düğün-nişan törenleri ve TPAO’nun kuruluş yıldönümleri olurdu. 1960’ların başında TPAO tesislerinde 40 kişilik bekar pansiyonu, 500 işçinin kalabileceği ‘Beyaz Saray’ binası ve 5 lojman yapılmıştı. İşte o dört katlı eski ‘Beyaz Saray’ binasının dış görünümden bir manzara.

PETROL EMEKÇİLERİNİN MEKANIYDI
Bu mekan 50 yıla yakın süreyle petrol emekçilerine hizmet verdi. ‘Beyaz Saray’ adı verilen tesis, özellikle hafta sonları ve mesai bitiminde petrol sahalarında ter döken işçilerin akınına uğrardı. Modern ve konforuyla bir dönemler petrol şehrinin aynısı olan bu tesis, TPAO kadar petrol kentinin de önemli konaklama mekanıydı. O Beyaz Saray 90’ların ortalarına kadar hizmet vermişti.

Editör: TE Bilişim