Barış Arslan

*1955-60’lı Yıllar arasında Batman TPAO Bölge Müdürlüğü’nde yetişen petrolcüler Ankara’da üst mevkilere gelmişti. Bir zamanlar Batman, ‘Petrol’cülerin okuluydu. Bu okulda yetişenlerden bazıları Genel Müdür oldu, bazı petrol mühendisleri ise TPAO Batman Bölge Müdürlüğü görevinin yanı sıra Ankara’da önemli görevlere getirilmişti. TPAO Park Restaurant ise Kristal Park öncesinde TPAO Sitesi’nin en nezih yeriydi. Kristal Park ise tam 30 yıldır ‘Kristal’ gibi duruyor. İşte petrol kentinden kısa öyküleri anlatan kareler…

DİYARBAKIRLI İLK KADIN PALEOTOLOG

Yıl 1957. TPAO’nun ilk kadın Paleotologu Diyarbakırlı Fikriye Güngör’dü. Batman’da işe başladıktan sonra Mehlika Taşman ile birlikte çalışan Güngör, o yılları anlatıyor: “Hocamız Enver Altınlı bize Türkiye Petrolleri’nin, okuldan mezun olacak 3-4 kişiyi Batman’a işe almak istediğini söyledi. Okuldaki bayanlar Güneydoğu’da çalışmayı pek istemiyorlardı. Diyarbakırlı olduğum için hocamız Enver Altınlı bana öneride bulundu. Babam ilkokul öğretmenliğini oralarda yaptığı için Batman ve Garzan’ı iyi biliyordu. Konuyu babamla konuştuktan sonra Enver hocama gidebileceğimi söyledim. Durumu Ankara’ya bildirdiler. Bunun üzerine TPAO’nun eski genel müdürlerinden Raşit Ceylan, Fen Fakültesi’ne gelerek İlhan İrepoğlu, Süreyya Ekim ve bana TPAO’da çalışma teklifinde bulundu. Ücret konusunda bir şey söylemedik, onların takdirine bıraktık. 1957’de Batman’a gittiğimde küçücük bir laboratuar vardı. Numuneye bakılması çok zordu. Küçük bir mikroskop bulunuyordu. MTA’da ilk petrolcülerden Mehlika Taşman’ın yanında staj gördüm. Hanım olduğum için beni petrol sahalarına götürmüyorlardı. Bir süre harita boyuyordum. Fosil ve tabakaların isimlerini Taşman’dan öğrendim. 6 Yıl süreyle Batman’dan çalıştıktan sonra diğer arkadaşlarımın atandığı Ankara’ya gittim. Bizim dönemimizde Batman’ın temeli yeni atılıyordu.” İlk paleontoloji laboratuarında görev yapanlar; Necdet Solak, Fikriye Güngör, Yalçın Güneri, Sami Bilir, Aynur Uyar, Ercan Öztümer ve Güngör Özyeğin bir arada.

NEREDE O ESKİ PARK RESTAURANT

Bir zamanlar TPAO’nun gözde mekanların başında ‘Park Restaurant’ geliyordu. Serin, esen salkım söğütlü ve çiçekli bahçesiyle, bacadan çıkan kebap kokularıyla, TPAO’da daha çok bekarların ve kent merkezinden gelen konukların ağırlandığı yer Park Restaurant’tı. Yaz sabahlarının insanı mutlu eden ve insana yaşadığını hafif serin-temiz hava solunarak, açık büfe kahvaltıların yapıldığı o Park Restaurant’tan geride bu fotoğraf kaldı.

30 YILDIR KONUK AĞIRLADI

TPAO’da iz bırakan efsane Bölge Müdürlerinden Mehmet Yamaç’ın, sayısız eser bıraktığı Batman’da örnek tesislerinden biri de Kristal Park’tı.  Kristal gibi olan Kristal Park, 1990’lı yılların başında Adana-Samsun çizgisinden doğuya doğru olan kısmında, Türkiye’nin en lüks ve modern tesisiydi. Bir nevi ‘Devlet Konuk evi’ gibi hizmet veren Kristal Park, 30 yılı aşkın süredir üst düzey bürokratları ağırladı.

PETROLCÜLER KRİSTAL’DE BULUŞURDU

1990’ların sonunda Batman’dan ayrılan dönemin Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, her hafta sonu Kristal’e gitmek ve orada haftanın stresini atmayı gelenek hale getirmişti. Kristal Park’ta Yamaç çifti ilk dansa katılırdı, diğer ünite müdürleri de onlara eşlik ederdi. Yamaç, hafta sonları tüm petrolcülerin Kristal Park’taki etkinliklere katılmayı isterdi, Geceye gelmeyenleri takip eder, mazeret gösterenlere ‘niye katılmadın’ diye serzenişte bulunurdu.

Editör: TE Bilişim