Barış Arslan

*Batman’ın kalbi konumundaki TPAO’da hafif ve ağır nakliyat araçları, mekik dokurdu. Bir zamanlar yaygın medyada 60 yıllık Batman Petrolspor’a Milliyet ve Hürriyet Gazeteleri spor sayfalarında geniş yer verirdi. ‘Kuyulardan petrol değil, futbolcu fışkırıyor” Türkiye’nin örnek profesyonel takımı Kırmızı-borçsuz kulüptü. TPAO’nun hafif-ağır bakım ünitesi ise kuyulara malzeme taşırdı. Batman’ın dününü anlatan birkaç kare daha.

“NEREDE HAREKET, ORADA BEREKET” SLOGANI

Yıl 1969. Burası TPAO’nun bir zamanlar kalbi olan hafif ve ağır nakliyat atölyesiydi. Ağır nakliyat ünitesi ile iç içe olan ‘hafif nakliyat’ bölümünde de Dodge ve Jeep araçlar vardı. Petrol sahalarına malzeme taşıyan o ünitelerde çalışan şoförlerinin çoğu şimdilerde aramızda yok. İşte 51 yıl önce TPAO’nun önemli ünitelerinden ağır ile hafif nakliyatın olduğu bölümdeki yüzlerce araçtan geride kalan kare. Hafif nakliyatta çalışan petrol emekçileri; “Nerede hareket. Orada bereket” sloganıyla petrol sahalarının yolunu tutardı.

MANŞETLER PETROLSPOR’DU

60 Yıllık Batman Petrolspor TPAO eski Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç döneminde ‘öze dönüş’ yapan tek profesyonel kulüptü. Dönemin Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç’ın, spor kamuoyuna anlamlı mesajı vardı; “Altyapımıza her türlü olanağı sağlıyoruz. Türk futboluna hizmet temel hedefimizdir.” Bir zamanlar dışarıdan futbolcu almayan ve yaygın basının spor sayfalarında ‘Batman mucizesi’, ‘Futbolcu fabrikası’, ‘Kuyulardan petrol değil, futbolcu fışkırıyor’, ‘Bu takım sudan ucuz’, ‘Batman Petrolspor’da futbolcu ordusu var’ başlıklı haberler 35 yıl önce Kırmızı-beyazlı ekibin ‘öze dönüş’ün en güzel hikayesini gözler önüne sermişti. İşte Batman Petrolspor’un 1980-81 sezonunun 11’i: “Mahmuz Fırat, merhum Hasan Akınbay, Şemsi Çelik, merhum Fikret Yeni, merhum Halil Türe, kaleci Mehmet Fırat, Recep Başalak, İkram Aydın, Mehmet Tan, Feridun Yeni ve Sedat Özsümer.”

JEOLOJİ’DE BAŞARILI MÜHENDİSLER

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Jeoloji Müdürlüğü 70’li yıllarda kapatılmıştı. 2 Yıl gibi bir sürenin ardından arama gurubunu yöneten aynı kadroların kararı ile Batman Jeoloji Müdürlüğü yeniden kurulmuştu. Doğu Tuna yönetiminde çalışmalara yeniden başlatılan Jeoloji Müdürlüğü 1980’li yılların sonuna kadar sürmüştü. Yusuf Uğurlar, Ayten Bedük, Cengiz Turhan, Zeki Dinç ve Recep Değirmenli Jeoloji’nin ilk mensuplarıydı. 1972 yılında Batman’da yeniden açılan Jeoloji’de bu kez görev yapanlar Ogan Noyan, Doğu Tuna, Osman Turgut Önal, Mehmet Zaim ve Özgen Erer’di.

PARK RESTAURANT HATIRASI

TPAO’nun eski Park Restaurantı’ı, yıllar önce bu şehre gelenlerin de ağırlama mekanlarındandı. Ancak daha çok petrolcüler bu mekanda dayanışma yemeklerinde bir araya gelirlerdi. Tarih; 5 Nisan 1981. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde petrolcülerin kurslar olurdu. Petrol mühendislerinin katıldığı kurs sonunda petrol mühendisleri Park Restaurant’ta bir araya gelirdi. Eski Bölge Müdürlerinden Fikret Yöndem, Mustafa İşbilir ve merhum Alaattin Mete ile eski Jeoloji Müdürü İlhami Sarıaltın’ın da aralarından bulunduğu eski petrolcülerin 40 yıl öncesinde eski Park restaurant önünde çektikleri siyah-beyaz kare.

Editör: TE Bilişim