Barış Arslan

*Batman’ın ilk gazetecileri arasında yer alan Nazım Sökmen, 1960’lı yılların başında Hürriyet ve Milliyet Gazetelerinin muhabiriydi. Batman’ın ikinci amatör takımı konumundaki Batman Gençlik Spor’da ise Petrolspor’un eski emektar futbolcuları da forma giymişti. İşte Batman’dan farklı kareler…

EMEKÇİLERİN SORUNLARINA DUYARLIYDI

1960’lı Yılların başında aslen Adanalı olan Nazım Sökmen, petrol kenti Batman’da hem ilk yerel gazeteyi kuran ilk gazeteciydi hem de Milliyet ile Hürriyet Gazetelerinin muhabirlik görevini yapıyordu. 1974 Yılında Petrol-İş’in ilk grevi döneminde duayen gazeteci Sökmen, Batman’daki sıcak gelişmeleri yaygın medyanın manşetlerine taşımıştı. İşte grev sonrasında TPAO yöneticileri ve çalışanları arasında güzel bir kare. Batman’a gelen TPAO Genel Müdürü Raşit Ceylan, işçilerin istek ve dileklerini aldığı baş sondör Hasan Hüseyin Ural ile sohbet ederken, Batman’ın duayen gazetecilerden merhum Sökmen not alırken, objektiflere böyle yansımıştı.

BU TAKIMDA KİMLER FORMA GİYMEDİ Kİ

Batman Petrolspor’dan sonra kentte kurulan ikinci takım Batman Gençlik Spor’du. Petrolsporlu bazı eski futbolcuların da forma giydiği Batman’ın bir zamanlar güçlü takımında forma giyenlerin bir bölümü şimdilerde hayatta değil. O efsane takımın kadrosundan bazı isimler: “Şeref Özpirinççi, Fethi Baysal, ressam merhum Şehmus Durak, Halit Beytüt, merhum İsmet Bilgiç, Cemal Kalem, Nihat Fırat, kaleci Muzaffer İnağ. (Oturanlar): Merhum İzzet, Yaşar Tangüner, Nihat Tan, Metin Ünal, Mehmet Çengel, kaleci Bozo Fahri ve merhum Rasim Baysal.”

BELEDİYE’DE İZ BIRAKTI

1994 ile 1996 Yılları arasında Batman Belediye Başkanlığı yapan Salih Gök, uygulamalarıyla adından söz ettirdi. Özellikle Belediye binasına astırdığı ‘Rüşvet alan da veren de melun’dur’ tabelasıyla hala herkesin konuştuğu merhum Gök, Belediye sarayındaki konferans salonunda Ankara’dan gelen üst düzey bürokratlara da petrol kentinin sorunlarını anlatmıştı. İşte Belediye eski konferans salonda konuşurken objektiflere yansıyan karede merhum Gök’ün yanı sıra Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan, Abdurrahman Uçak ve Başkan Yardımcısı Mahsum Kahraman’dan geride bu hatıra fotoğraf kaldı.

DEMİREL İLE GÖK HATIRASI

Yıl 1995. Batman’ı ziyaret eden dönemin Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel, ağırlandığı Batman Belediyesi’nde brifing aldığı Başkan Gök’te teşekkür etmişti. Dönemin Batman eski Valisi Salih Şarman, Belediye Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan, Kayapınar beldesi eski Belediye Başkanı Mehmet Işık, Batman eski Belediye Başkan Yardımcısı Masum Kahraman da o kareye yansıyan isimlerden bir kaçı.

Editör: TE Bilişim