Barış Arslan

*1980’li Yılların ortalarında Batman’ın hızla gelişen bölgelerinde Bahçelievler ve Fatih Mahallesiydi. Mutisko ve Yeşil evler kooperatifleri, petrol şehrini kuzey bölgesine yönlendirmişti. Batman’a yeni semtlere ışık tutan Fatih çevresinde Gültepe, GAP ve Belde Mahalleleri oluşuyordu. 1994 yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, Cumhurbaşkanı Demirel’e verdiği brifingle dikkatleri üzerinde toplamıştı. İşte 1980 ve 90’ların Batman’ı.

80’LERDE FATİH MAHALLESİ

Yıl 1984. Burası Fatih Lisesinin de bulunduğu Yeşilevler ve Mutisko kooperatiflerinin üst kısmı. O dönemlerde ne Belde ne GAP ne de Gültepe vardı. Bahçelievler Mahallesine komşu olan Fatih mahallesinin yeni yeni temelleri atılıyordu. Fatih Lisesinin kaba inşaat tamamlanmıştı ama ihata duvarı henüz yoktu. Yükselen iki katlı Yeşilevler ve dubleks tipi kontular, Batman’ın yeni mahallerini doğuruyordu. Kuzeye doğru ilerleyen Batman’ın yeni mahallelerinin çekirdeğini Fatih Mahallesi oluşturmuştu. İşte Yeşilevler ve Mutisko konutlarının ortasında kalan Fatih Lisesinin 1980’li yıllardaki hali.

DEMİREL’DEN TAM PUAN ALMIŞTI

Yıl 1995. Dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök’tü. Batman’a konuk olan Cumhurbaşkanı merhum Demirel’e OHAL eski Valisi Necati Bilican, Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Bilgin ve bölgedeki bazı milletvekilleri de eşlik etmişti. Cumhurbaşkanı merhum Demirel’i, Belediye girişinde dönemin ünite müdürleri ile birlikte karşılayan Gök, verdiği brifingle dikkatleri üzerine toplamıştı. O karşılamadaki üç isim aramızda yok. Batman’ın eski Belediye Başkanı Salih Gök, eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski Batman Belediye Yazı İşleri Müdürü Nurettin Sapan, hakkın rahmetine kavuştu. O üç ismin aralarında bulunduğu karşılama töreninden geride bu kare kaldı.

HASANKEYF’TE ORTA KAPI

Eskilerden tarihi bir kare de antik kent Hasankeyf’ten. 1980’li yılların başında çekilen bu siyah-beyaz karede yılanlı kapı ve çevresindeki mağaraların henüz tahrip edilmediği dikkat çekiyor. Eski giriş kapısındaki 250 yıllık demir-tahta kapının da yerinde şimdi yeller esiyor. Tarihi orta kapı geçen yıl arkeopark alanına taşındı ama bu şaheser yapıtın yerinde sadece izi kaldı.

ETKİNLİKLERİ KAÇIRMAZDI

Görevine az bir süre kala geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda eden Batman eski Belediye Başkanı Salih Gök, görevi döneminde etkinlikleri adım adım izlerdi. Batman Öğretmenevi bahçesinde bir etkinlikte yer alanlardan bir manzara. Başkan merhum Gök, öğretmenle tokalaşırken eski Milli Eğitim Müdürü Şahin Aksoy, İl Sağlık Müdürü İbrahim Altunkaynak, Milli Eğitim Şube Müdür Hamit Tekin ve Belediye Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan, objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim