Barış Arslan

*Batman’ın ilk hükümet tabibi Hataylı Dr. Cengizhan Özer idi. Ardından Tekirdağlı Kadir Sungurlu hükümet tabipliğini üstlendi. Sungurlu uzun yıllar TPAO Dispanserinde de görev yaptı. Batman’ın eski Kaymakamı Hayrullah Yıldız, dönemin TPAO yöneticileriyle diyalogu ön planda tutardı. 70’li Yıllarda bölgeye film çekmeye gelen sanatçılar TPAO tesislerinde ağırlanırdı. İşte TPAO’dan bir kesit fotoğraf…

TPAO VE BATMAN’IN İLK DOKTORLARI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü ile petrol kentinin ilk doktorları Hataylı Dr. Cengizhan Özer ve Tekirdağlı doktor merhum Kadir Sungurlu idi. İki hekim de hem TPAO personeline bakıyordu hem de açtıkları özel muayenelerinde vatandaşlara şifa dağıtıyordu. 90 Yaşına varan Cengizhan Özer, 1950’li yıllarda Batman’da göreve başladığı dönemi şöyle anlatıyor: “Batman’ın ilk hükümet tabibiydim. Askerliğimin sonlarına doğru izinli olarak gittim Ankara’da İhtisas yapmak üzere Hacettepe’ye başvurdum. Prof. Dr. İhsan Doğramacı ‘Ne zaman İhtisas’a başlayabilirsin’ diye sorunca ‘tezkere sonrası’ dedim. O da bana ‘başvurunu 15 günden fazla bekletemem’ dedi. Batman’dan tanıdığım Melih Gencay’ı görmek üzere TPAO’ya gittim. Odasında liseden sınıf arkadaşım olan ilk rafineri müdürlerinden Şemsi Ağar’ı gördüm. Birbirimize sarıldık, hasret giderdik. Ankara’ya geliş nedenini sordular. ‘Askerliğim bitince Ankara’ya yakın bir yere tayini çıkaracağım. Böylece ihtisasımı yapacağım’ diye cevap verdim. Melih Genca, telefonu eline aldı, bir yeri aradı: ‘Dr. Cengizhan Özer, askerliğini bitirince bizde iş başı yapacaktır.’ Ben her ne kadar, ‘Buraya iş istemeye gelmedim’ dediysem de Genca araya girip son sözü söyledi: ‘Devlet sana ne maaş veriyor. 600 lira mı? Ben sana 2700 lira maaş, lojman ve bir de araba veriyorum. Ayrıca Batman da sizi seviyor zaten. İsterseniz özel muayene de açabilirsin.’ Yapılan teklif çok cazipti, kabul ettim ve böylece Batman’da doktor olarak göreve başladım. Dr. Kadir Sungur da Batman hükümet tabibi oldu. Daha sonra TPAO Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle o da konuştu. Bir süre sonra meslektaşım Sungur da TPAO Sağlık Merkezi’nde göreve başladı.”

YILDIZ, TPAO YÖNETİCİLERİYLE BİR ARADA

1980 ila 1983 Yılları arasında Batman Kaymakamlığını yapan eski Valilerden Hayrullah Yıldız, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski yöneticileriyle diyalogu ön planda tutardı. 1982 Yılının Ekim ayında TPAO’da incelemelerde bulunan Yıldız ve beraberindekilerden tarihi bir kare. 40 Yıl önce çekilen siyah-beyaz karede yer alanlar: “Malatyalı Şaban Özmaraslı, Burhan Önal, merhum Dr. Kadir Sungur, Sıtkı İlker, Adnan Gümüştaş, Kaymakam Hayrullah Yıldız, Dr. Cengizhan Özer ve Sıddık Avcı.”

FATMA GİRİK VE BALAMİR TPAO’DA

Yıl 1974. Kuma filminin çekimi için Batman’a konuk olan bir zamanların ünlü sanatçılarından Fatma Girik ve Hakan Balamir, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün tesislerinde ağırlanmıştı. Dönemin TPAO ünite müdürlerinin eşleri, iki sanatçı ile 1974’te bu hatıra kareyi misafirhanede çekmişti. Ayşegül Can, Alev Akyazan, Gülay Güzelce, Yüksel Dumanlı, Deniz Erim, Ülkü Ülker ve Sevda Tümer, TPAO’nun 1 numaralı misafirhanesinde objektiflere böyle yansımış.

YAMAÇ VE KART ARAMIZDA YOK

Hafta başında TPAO’da önemli bir sima kaybettik. TPAO Kuyu Tamamlamada yıllarca görev yapan Mustafa Kart, yakalandığı amansız hastalığa yenik düştü. Batman’a ziyaret gelen eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü Talat Atalay, Yardımcısı Mustafa Kart, Batman’a yeni atanan Vali İsa Parlak’a, tam teçhizat sondaj kulesinin maketi hakkında bilgi vermişti. Yıllarını TPAO’ya veren merhum Yamaç ve Kart’tan geride bu kare kaldı.

Editör: TE Bilişim