Barış Arslan

*Giresun Vali Yardımcılığı görevini sürdüren Hasan Tanrıseven, 1994 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin son sınıfında iken dönemin arkadaşlarıyla Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel’in konuğu olmuştu. Siyasi liderlerden merhum Rauf Denktaş’ı da arkadaşlarıyla ziyaret eden Tanrıseven, gazetecilikte ilk ödülünü Batman Çağdaş’a yazarken almıştı. 1970’li yıllarda Batman’ın yazlık sinemaları dolup taşardı. İşte nostaljiden bir kesit kare daha…

MEZUNİYET ÖNCESİNDE DEMİREL’E ZİYARET

Eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, vefatının üzerinden 5. Yıl geçti. İki görevi yürüttüğü döneminde de Batman’a konuk olan Demirel, Batman’ın yetiştirdiği bürokratlarından ve hala Giresun Vali Yardımcılığı görevini sürdüren Hasan Tanrıseven ile 1994 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin son sınıfındaki öğrencileri makamında kabul etmişti. O dönemlerde Mülkiye Hür Düşünce Kulübü Başkanlığını da yapan Tanrıseven, Demirel’e meslekleriyle ilgili çeşitli sorular yöneltmişti. Demirel, Tanrıseven’i eski Cumhurbaşkanlığı köşkünde böyle karşılamıştı.

YAZLIK SİNEMALAR DOLUP TAŞARDI

1960 ve 70’li Yıllarda Batman’da sinema sayısı 6 idi. Evin, Mehtap, Seyran, Saray, Raman ve Site sinemaları vardı. Bu sinemalardan dördünün yazlık bölümü vardı. Sıcak geçen yaz mevsiminde Batmanlılar, yazlık sinemalara adeta akın ederdi. TPAO’da oturan aileler, Site’nin yazlık bölümüne, Batman kent merkezinde oturanlar ise Aydınlıkevler’deki Mehtap, Yeni Mahalle’deki Raman ve Meydan Mahallesi’nde ikamet edenler de şimdi ki Gülistan caddesi olarak bilinen Eski Tekel caddesindeki Saray sinemasının yazlık bölümüne giderdi. Vizyona yeni giren filmleri izlemek için Batmanlılar, gişe önlerinde kuyruk oluştururdu. Sinemalar ise 400 ila 500 izleyici kapasitesindeydi.

DENKTAŞ’I SORU YAĞMURUNA TUTMUŞTU

1994 Yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni tamamladıktan sonra arkadaşlarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret eden Hasan Tanrıseven, 1989 yılına kadar gazetecilik yaptığı Batman Çağdaş’ta ‘GAP Projesi’ başlıklı yazı dizisiyle Başbakanlık Basın-Yayın Genel Müdürlüğü’nün yerel basın ödülüne layık görülmüştü. Gazeteci kökenli Tanrıseven, merhum Denktaş’ı soru yağmuruna tutmuştu. İşte Tanrıseven’in da aralarında bulunduğu dönemin siyasal bilgiler fakültesi mezunları ve merhum Denktaş’tan geride kalan kare.

YILDIZ, ERTUĞRUL VE ESKİ EĞİTİMCİLER

Batman’ın eski Kaymakamlarından Hayrullah Yıldız, İlçe Milli Eğitim Mehmet Ertuğrul ve Özel İdare Müdürü İhsan Işık, başarılı köy muhtarlarını ödüllendirirdi. Eski hükümet konağı karşısındaki Öğretmenevi’nin küçücük odasında ödüllerini alan köy muhtarlarını Kaymakam Yıldız, sürpriz armağanlarla ödüllendirmişti. 1960 ve 1970’li Yıllarda dönemin eğitimcilerinden İzzettin Öndaş, Halil Işık, Selahattin Algan ve Hamdin Baybars, iz bırakan örnek okul müdürleriydi.

Editör: TE Bilişim