Barış Arslan

*1960 ve 70’li Yıllarda Batman kent merkezinde okul sayısı iki elin parmak sayısından azdı. İluh Mahallesi dibinde Devrim, Hürriyet ve Cengiz Topel ilkokulu vardı. TPAO’nun petrol arama ekibi, bir zamanlar ABD’nin ünlü jeepleriyle Raman ve Batı Raman’ın yolunu tutardı. Batman’ın ikinci amatör takımı Batman Gençlikspor’da da petrol emekçilerinin bir bölümü forma giymişti. İşte petrol şehrinin eski fotoğrafları.

ESKİ EĞİTİMCİLER ŞIKTI

Yıl 1972. Burası TPAO’nun emektar futbol sahası. Hürriyet İlkokulu idareci ve öğretmenleri, ‘19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın törenine tam kadro katılmış. Dönemin okul Müdürü Mehmet Ertuğrul, okul öğretmenleriyle hatıra kare çekmiş. Aradan tam 48 yıl geçmiş. O zamanlar eğitimciler, şık kıyafetleriyle dikkat çekiyor. Bir zamanlar, petrol sektörlerinde görevli ünite müdürleriyle şıklıkta yarışan eğitimciler, dönemin ilçe yöneticilerinin takdirini alırdı.

TPAO STADINDA 23 NİSAN COŞKUSU

Batman’da 1960, 70 ve 80’li yıllarda resmi bayram kutlamaları TPAO Bölge Müdürlüğü’nün stadında yapılırdı. Stadın açık tribünü öğrenci velilerinin akınına uğrardı. Batman’ın eski eğitim yuvalarında müdürlük yapan ve 1988 yılına kadar da ‘İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ görevini sürdüren Mehmet Ertuğrul, 1971 yılında Hürriyet ilkokulu öğretmenleriyle 23 Nisan bayram hatırasını sahada çekmişti.

ESKİ PETROLCÜLER JEEPLERLE SAHADAYDI

1940 ve 50’li Yıllarda Raman ve Batman’ı mesken edinen dönemin petrolcüleri, bir zamanlar ABD’nin ünlü jeepleriyle ulaşımı sağlardı. Yolun olmadığı ve zor koşullarda petrol arama çalışmalarına katılan TPAO Jeofizik ekibinin imdadına jeepler yetişirdi. Bazen akarsularda kalan mahsur kalan eski petrolcüler, küçük rafinerinin bulunduğu ‘Maymuniye Boğazı’ndaki konağı mesken edinmişlerdi. İşte 1950’li yıllarda petrolcülerin kullandığı 3 numara yazılı jeep önünde çektiği hatıra kare.

BATMAN GENÇLİK’TE 60’LI YILLAR

Batman Petrolspor, petrol kentinin ilk futbol takımı unvanını elinde bulunduruyor. Kırmızı-beyazlı ekipten sonra kurulan ikinci ekip ise Batman Gençlik Spor’du. Kaleci Muzaffer İnağ, Halit Beytüt, Fethi Baysal ve merhum ressam Şehmus Durak gibi eski petrol emekçilerinin de forma giydiği o amatör takım, bir zamanlar diğer futbol takımlarının korkulu rüyasıydı. O takımda forma giyenlerin bazıları şimdilerde aramızda değil.

Editör: TE Bilişim