Barış Arslan

*1960’lı Yıllarda Batman’ın ilk manifaturacısı merhum Mehmet Emin Solmaz’dı. Batman’ın eski Belediye Başkanlarından merhum Mustafa Ramanlı ise hukuku yeni bitirmişti. Bir zamanlar Batman’ın  babacan faytoncularından merhum Arif Şimşek’e ‘Faytoncular Derneği Başkanı’ lakabı verilmişti. Petrol şehrinin ilk meydanı ile Türkiye’nin ilk rafinerisi, son 20 yılda değişti. İşte eski Batman’dan bir kesit kare daha…

60’LI YILLARDA KENTİN TANINANLARI
Yıl 1960. Batman’ın ‘İlçe’ oluşunun üzerinden henüz 3 yıl geçmişti. 1955 Yılında da ‘Belediyeliğe’ kavuşan Batman’ın ilk Belediye Başkanı ise merhum Sait Ramanlı idi. Petrol kentinin tanınan simaları o dönemlerde bir araya gelirdi. 1960 ila 1965 Yılları arasında nüfusu 10 ila 25 bin arasında olan petrol kenti, çevresindeki yerleşim birimlerinden yoğun göç almıştı. 60 Yıl öncesinde çekilen bu siyah-beyaz karede TPAO’nun ilk çalışanları arasında ‘Dervişe Sado’ lakaplı 81 yaşındaki Derviş Akgül, Batman’ın ilk manifaturacısı ‘Emine Tırşame’ adıyla anılan merhum Mehmet Emin Solmaz, Halil Balo ve Batman’ın ikinci Belediye Başkanı merhum avukat Mustafa Ramanlı (oturan) o dönemlerde hatıra çektikleri siyah-beyaz karede Esentepe de dikkat çekiyor. Merhum Ramanlı, 60 yıl önce hukuk fakültesini yeni bitirmişti. Ramanlı, Batman’ın altyapısını oluşturan ve iz bırakan ‘Başkan’ unvanını almıştı.

FAYTONCULAR DERNEĞİ BAŞKANIYDI

1960 ila 1972 Yılları arasında Batman’da faytonculuk yapan Bismilli Arif Şimşek, dönemin ‘İlçe’ yöneticileri tarafından ‘Faytoncular Derneği Başkanı’ olarak anılıyordu. Eskişehir, İzmir ve Afyonkarahisar’dan Batman’a getirdiği renkli ve süslü faytonlarla kentin ulaşımını sağlayan merhum Şimşek, babacan bir simaydı. 1972 Yılından sonra kent meydanını kirlettikleri gerekçesiyle faytonlar yasaklanmıştı. Gök Taksi yakınında ‘Vatan Çay Evi’ni işleten Şimşek, 1981 yılının Haziran ayında hakkın rahmetine kavuşmuştu.

20 YIL ÖNCE CUMHURİYET MEYDANI
Burası Batman’ın Cumhuriyet Meydanı. Dönemin Batman Valisi Temel Koçaklar idi. 2000 Yılının 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda ‘Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan Batman eski Valisi Koçaklar’ı izleyen Jandarma Bölge Komutanlığı Bandosu, o etkinliğe renk katmıştı. 20 Yıl öncesinde meydanda İş Bankası’nın eski binası ve Gör pasajındaki 1’nci noter de eski meydanın unutulmayan yerleriydi. 2000 Yılındaki meydan ile şimdi ki o tarihi alanın arasında uçurum var.

BİR ZAMANLAR TÜPRAŞ RAFİNERİSİ
Yıl 1998. Dönemin TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürü Ümit Erdem idi. Batman Rafinerisi özelleştirilmeden önce rafineri yöneticileri ile sendikacılar, TÜPRAŞ yıldönümünde bir araya gelirdi. 2000’li Yılların başına kadar rafineri müdürlüğünü yapan Ümit Erden, Petrol-İş Sendikası eski Şube Başkanı Nimetullah Sözen, rafineri eski İşletme Müdürü Süleyman Öner ve Batman Rafinerisi eski Müdürü ve Bakım Müdürü Celal Tunç, sosyal tesiste çalışanlar bir araya gelmişti. Ve ülkenin ilk rafinerisinde TÜPRAŞ’ta yıldönümünü sade etkinlikle kutlarken, objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim