Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*2000’li Yıllar öncesinde Batman’ın Turgut Özal Bulvarı’nda manzara böyleydi. Çok katlı apartmanların yeni yeni yükseldiği bulvara, Batman’ı ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın adı verilmişti. Ünlü oyuncu Şener Şen, 2000’li yıllarda konuk olduğu Hasankeyf’i öve öve bitirememişti. Bir zamanlar tütün, çitçinin olmazsa olmazı ürünleri arasındaydı. Şimdi tütün yerini çilek aldı. Batman’ın amatör futboluna katkısı inkar edilmeyecek iki simadan biri aramızda yok. İşte eski petrol şehrinden bir kesit kare daha…

21 YIL ÖNCE TURGUT ÖZAL BULVARI
Yıl 1999. Burası Turgut Özal Bulvarı. Batman’ı 1990’nın Mayıs’ın da ‘İl’ yapan Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın adı bu güzergaha verildi. O gün bugün bu güzergahın ismi değişmedi ama o bulvarda çok şey değişti. Bir zamanlar tek katlı olan evlerin bulunduğu o güzergahta 2000’li yıllardan sonra çok katlı apartmanlar yükseldi. 1995 Yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün yaptığı üst geçit de görünmez kazalar yaşanınca, kaldırılmıştı. 90’lı Yıllarda bulvarda park yapan araç sayısının az olduğunu gösteren tarihi bir kare.

ESKİ HASANKEYF’TE ‘ŞEN’ HATIRASI
Ünlü oyuncu Şener Şen, 2000 yılında Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’e konuk olmuştu. Uzun yıllar Hasankeyf Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yapan Abdurrahman Yiğit, ünlü oyuncu Şener Şen’e, antik kenti gezdirmişti. İlk kez Hasankeeyf’te ağırlanan Şen, şimdilerde su altında kalan eski yerleşim birimi önünde objektiflerimize böyle yansımıştı. Hasankeyf’in sulara gömülmeden eski yerleşim biriminin son manzarası önünde Şener Şen, bu hatıra kareyi çekmişti.

TÜTÜN ÖZELLEŞTİRİLİNCE
Bir zamanlar tütüncülük, Batman’ın çiftçisinin gözde ürünüydü. Tekel’in 2005 yılında özelleştirilmesinin ardından özellikle Sason ve Kozluk ilçelerinde çiftçilerin büyük bölümü, alternatif ürünlere yönelmişti. Son yıllarda Batman çiftçisi, tütün yerine artık katma değeri yüksek ürün ekimine gitti. Batman’ın Bağlar Mahallesi’nde 2000’li yılların başına kadar tütün ekimi yapan aileler, tütünü deste yaparken, Batman Çağdaş’ın objektiflerine böyle yansımıştı.

AMATÖRDE UNUTULMAZ SİMALARDI
Batman Petrolspor’dan sonra petrol şehrinin eski takımı konumundaki Batman Gençlik Spor’da yüzlerce futbolcu forma giydi. Şimdilerde ikinci kümede olan Batman Gençlik Spor’da uzun yıllar forma terleten iki emektardan biri merhum Mehmet (Esip) İnağ idi. Diğeri ise emekli eğitimci Hüseyin Akınbay’dı. 1970 Yılında TPAO stadında bir maç öncesinde iki emektar hatıra kare çekerken, yine aynı takımda forma giyen TPAO emeklisi Mehmet Alptekin de onları gülümseyerek izlemişti.

Editör: TE Bilişim