Barış Arslan

*60 Yıl önce TPAO’da ‘işçi’ statüsünde çalışan Yeni Mahalle’nin eski muhtarlarından Mahmut Can’ın, Paris Pasajındaki Fatih kitap ve kırtasiyesinde Eyüp Sabri Tuncer’in meşhur kolonyaları da satılırdı. Batman’ın ilk faytoncusu merhum Arif Şimşek Eskişehir, İzmir ve Afyonkarasihar’dan fayton getirirdi. Petrol şehrinin dününe ait birkaç kare daha…

PETROL EMEKÇİSİ, KIRTASİYECİ VE MUHTARDI

Yaklaşık 60 yıl önce TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan Yeni Mahalle’nin eski muhtarı Mahmut Can, 1980’lerin başında Paris Pasajı altında ‘Fatih Kitap ve Kırtasiye’yi açmıştı. Mahalle sakinlerinin isteğiyle muhtarlık görevini de 1992 ile 2004 yılları arasında sürdüren merhum Can, kırtasiyesinde Eyüp Sabri Tuncer, kolonyasını da satardı. Batmanlıları yıllar önce ünlü kolonya ile buluşturan merhum Can, TPAO’da 19 yıl çalıştıktan sonra kendi isteğiyle istifa etmişti. 2003 yılına kadar Fatih Kitap ve Kırtasiye mekanının da sahipliğini yapan merhum Can, işyerindeki dostlarıyla sık sık bir araya gelirdi. Güvenilen ve sözü dinlenilen Can, 2008 yılında yaşama veda etmişti.

BATMAN’IN İLK FAYTONCUSUYDU

Batman’ın ilk faytoncularından Diyarbakır-Bismilli Arif Şimşek, 1958 yılında yerleştiği Batman’da 1960 ila 1972 yılları arasında faytonculuk yaptı. Merhum Şimşek, 62 yıl önce geldiği petrol kentinde Cengiz Topel İlkokulu yapılmadan Yeni Mahalle’de yaklaşık 20 evin sahibiydi. Yeni Mahalle’de o dönemler ev sayısı ise 100 civarındaydı. Batman’a faytonları Eskişehir, İzmir ve Afyonkarasihar’dan getiren Şimşek, bir zamanlar Batman’da ‘Faytoncular Derneği Başkanı’ olarak anılıyordu. Kentteki bütün faytoncuları o yönetirdi. 60’lı Yılların Batman’ın da akşamları faytonlardaki atların ayak sesleri kentin dört bir yanında yankılanırdı. Şimşek, faytonculuktan sonra oğlu Cafer’le Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bir süre çalıştı. Dönüşte Batman’ın Gök Taksi civarında Vatan Çayevi’ni işletti. Bir süre hayvancılık ve çiftçilikle uğraşan Arif Şimşek, 1981 yılının Haziran’ın da geçirdiği kalp krizi sonucu 43 yaşındayken hakkın rahmetine kavuştu. Batman’ın ilk faytoncusu Arif Şimşek, Diyarbakırlılara özgü giyinirdi. Şalvar, yelek, şapka, puşu, ve sivri topuklu ayakkabı üzerinden eksik etmezdi. Mavi gözlü, uzun boylu ve sempatikliğiyle bilinen Şimşek, babacan bir adamdı. Küçükleri görünce harçlık dağıtan merhum Şimşek’i, günümüzde 60 yaşın üstündekiler dürüstlüğü ve mertliğiyle bilirdi.

TPAO’DA İZ BIRAKAN USTABAŞI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde ünlü pasta ustası ve aşçı Nezhet Ustabaşı, TPAO’nun kuruluş yıl dönümlerine yönelik yaptığı pastalar, petrol camiasında konuşulurdu. 38 Yıl önce TPAO’nun yıl dönümünde yardımcısı Mehmet Nur ile birlikte 5 katlı pastayı TPAO’nun kule figürünü andıran şeklinde yapan Ustabaşı, o anı böyle ölümsüzleştirmiş.

TPAO’NUN GARSONLARI

TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ndeki eski garsonlar, 5 yıldızlı mekanlardaki garsonları aratmazlardı. Yıl 1989. TPAO 1 nolu misafirhane ile Kristal Park’ta uzun yıllar görev yapan Arif Özdamar ve  merhum Abdurrahman Özdaş, TPAO’nun efsane Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç’ın büyük oğlu Emrah ile Kristal Park’ta objektiflere böyle poz vermişti. Eski politikacılar ağırlandıkları Kristal Park’taki garsonlara teşekkür etmeden tesislerden ayrılmazlardı.

Editör: TE Bilişim