Barış Arslan

*Batman’ın 70’li yıllardaki gençler arasındaki diyalog görülmeye değerdi. Şehrin emektar sahasında Petrolspor ile diğer amatör takımların maçlarını izleyen eski Batman gençliğinin o güzel diyalogu görülmeye değerdi. Eski fotoğraf stüdyoların çoğu teknolojiye yenik düştü. İşte Batman’ın dününe dair birkaç siyah-beyaz kare daha…

70’LERİN BATMAN GENÇLİĞİ

1970’li Yıllarda Batman gençliği arasındaki diyalog görülmeye değerdi. Batman’ın en eski futbol kulübü konumundaki Petrolspor’un maçlarını izlemeye giden futbolseverler TPAO’nun emektar sahasının yolunu tutardı. Yıl 1978. TPAO’nun açık tribününde bir grup futbolsever arasında önemli simalar dikkat çekiyor. Batman Barosu eski Başkanlarından avukat Sabih Ataç, Behçet Turan, Petrolspor eski futbolcularından Sani Birişik, Recep Başalak, TPAO eski Beyaz saray aşçılarından Şirin Başçı, Hüsnü Kılıç ve Belediyespor eski futbolcularından Kadir Karaer, Petrolspor’un idmanını izlerken, objektiflere böyle yansımış.

ESKİ FOTOĞRAFÇILAR

Batman’ın eski fotoğraf stüdyoları 1. ve 2’inci caddedeydi. Eski çarşı merkezindeki Stüdyo Kemal, Stüdyo Bella, Foto Cem, Foto Çağ ve Foto Akan, gözde fotoğraf stüdyoları idi. Teknoloji geliştikçe o siyah-beyaz karelerin çekildiği mekanlar da bir bir kapandı. Eski stüdyolardan şimdilerde Foto Bella ve Stüdyo Cem kaldı. Foto Bella hala 1’nci cadde de peron karşısında hizmet verirken, 2’nci cadde de Japon pasajı karşısındaki Stüdyo Cem ise yer değiştirdi. İşte 70’li yılların ortalarında Nazmi Turan ile Rauf Aydın, eski siyah-beyaz stüdyoda çektikleri hatıra kare.

BATMAN’IN İLK BAYINDIRLIK MÜDÜRÜYDÜ

Yıl 1988. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün kuruluş yıldönümünün yapıldığı mekan; TPAO’nun bir zamanlar sembolü konumundaki ‘Beyaz Saray’ binasıydı. 1988 ila 1990 Yılları arasında Batman Belediye Başkan Yardımcılığı, 1990 ila 1992 yılları arasında ise Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü’nü görevini yapan Abdulkadir Tatar, TPAO’nun eski emekçilerinden Rauf Aydın’a takdirname ve armağanını verirken, objektifimize böyle yansımıştı.

YENİ MAHALLE’DE AYDINLAR

Bir zamanlar Batman’ın Yeni Mahalle’nin tanınan ailelerinden Aydın’lardı. TPAO emeklisi Rauf Aydın, TÜPRAŞ Batman Rafineri emeklisi Hamza Aydın ve küçük kardeşi Fahri’nin, 80’li yıllarda çektikleri hatıra karede dikkat çeken ayrıntılardan biri de pantolonların geniş paçalı oluşuydu. O dönemler Batman gençliğinin giyimdeki şıklığı, petrol kentindeki gençlerin modayı takip ettikleri de gözler önüne seriyordu.

Editör: TE Bilişim