Barış Arslan

*16 Mayıs 1990’da resmen ‘İl’ olan Batman, merhum Turgut Özal’ı Cumhuriyet meydanında büyük bir coşkuyla karşılamıştı. Batman’ın eski öğretmenleri Cengiz Topel’de görev almak için adeta yarışırlardı. Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Gülpaşa Sezer ise başarılarıyla iz gönüllerin eğitimcisiydi. İşte eski Batman’a dair bir kesit kare…

BATMAN, ÖZAL’I BÖYLE KARŞILAŞMIŞTI

16 Mayıs 1990 tarihinde resmen ‘İl’ olan Batman, Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ı bağrına basmıştı. Tarihi meydanın dili olsa da il şenliği etkinliğini anlatsa. Cumhuriyet meydanı gelin gibi süslenmişti. Petrol sektörleri Petrolofisi, TPAO ve TÜPRAŞ gibi kuruluşlar bayraklarla süsledikleri o meydan görülmeye değerdi. Meydana havadar olan Emniyet binasının bitişiğindeki 3 katlı binaya merhum Özal’ın devasa fotoğrafı asılmıştı. Yanına “Halka hizmet eden Özal’dan halk razı” yazılı pankart asılmıştı. Henüz beton yığınının olmadığı bölgeye de petrol kentinin hiç gündeminden inmeyen sorunlardan “İnsan salgının tehdit eden İluh deresi ıslah edilsin” ve “Batman-Diyarbakır yeni yol güzergahı açılsın” yazılı pankartlar meydanın etrafını sarmıştı. Özal, meydana geldiğinde o coşkulu seli yansıtan Batman Çağdaş’ın arşivinden tarihi bir kare.

CENGİZ TOPEL’DE ESKİ ÖĞRETMENLER

Atatürk İlkokulu ve eski ‘Devrim ilkokulu’ olarak bilinen Mehmet Akif ilkokulunun ardından Batman’da üçüncü eğitim yuvası Cengiz Topel ilkokulu idi. Bu eski okul 1961-62 eğitim-öğretim yılında açılmıştı. Yıl, 1967. Cengiz Topel ilkokulunun eski öğretmenlerinden Diyarbakırlı Kasım Kahraman, Sivaslı Sinan Serhat Kulu, Beşirili İsmet Düvek ve Şanlıurfa-Siverekli Ahmet Postacı (oturan) okulun bahçesinde bu hatıra fotoğrafı çektirirken, okulun etrafında derme-çatma tek-tük ev vardı. Karedeki öğretmenlerden Diyarbakırlı Kahraman hakkın rahmetine kavuştu.

EĞİTİMCİLİKTEN HUKUKÇULUĞA

1975 Yılında Batman’dan Ankara’nın yolunu tutan petrol kentinin ilk lisesinin kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer, kısa sürede hukuk eğitimini aldı. Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra 16 yıl süreyle Ankara Barosu’na üye olan başarılı eğitimci Sezer, bu alanda da hizmet verdi. Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Sezer, ayrıca meslek hayatı boyunca da 13 kitap yayınladı. İşte eğitimci Sezer’in avukatlık cüppesiyle fotoğrafı.

BİR ZAMANLAR 1. CADDE

‘Ofis caddesi’ olarak bilinen Batman’ın 1’inci cadde güzergahı, fiziki görünümü her ne kadar modern değilse de şimdikinden daha hareketliydi. DDY altgeçit peronu petrol emekçileri ile tren yolculuğunu yapanların tek geçit güzergahıydı. TMO Ofisinin yıllarca hizmet verdiği, Sümerbank Şubesi’nin bulunduğu ve banka şubelerinin de uzun süre hizmet verdiği petrol şehrinin 80’li yıllardaki manzarası böyleydi.

Editör: TE Bilişim