Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın 70’li yıllarında ilk lisesinde öğrenim görenler, kariyerlerinde zirve yaptı. Kurucu Müdür Gülpaşa Sezer’in 1965 yılında göreve başladığı Batman’da ilk lisenin öğrencileri bürokrasi başta olmak üzere birçok meslekte iz bıraktı. Batman’ın ilk matbaacılarından Veysi Uzunboylu, 1981 yılında kurduğu Batman Güney Gazetesi’nin yaşamı da kısa sürmüştü. İşte nostaljiden bir sayfa.

BAŞARILI ÖĞRENCİLERDİ

Batman Lisesi’nde öğrenim gören eski öğrenciler ideallerindeki mesleklere kavuşmuştu. Kimi bürokrat, kimi eğitimci kimi ise petrol emekçisi olmuştu. TPAO’nun emektar stadında resmi bayramlarda öğrenciler etkinlikleri kaçırmazdı. 23 Nisan, 19 Mayıs ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının törenleri renkli geçerdi. Öğrencilere aile bireyleri ve velileri de eşlik ederdi. 1973 yılının 23 Nisan Ulusal ve Egemenlik Bayramında TPAO stadındaki etkinliklere katılan bir grup öğrencinin çektiği siyah-beyaz-karede bu öğrencilerin çoğu meslek sahibi oldu. Eski Öğretmenevi Müdür Nevzat Tuna, arkadaşları Şükrü Akbulut, Zeki Altun ve Kadri Çelik ile bayramda ölümsüzleştirdikleri bu kare üzerinden yıllar geçse de arkadaşlıkları hala sürüyor.

GÜNEY GAZETESİNİN ÖMRÜ KISA SÜRMÜŞTÜ

Yıl 1981. Burası eski hükümet konağının arka sokağı. Batman’ın eski matbaacı ve gazetecileri arasında yer alan Veysi Uzunboylu, Güney Gazetesi’ni Batmanlılarla buluşturmuştu. Geçenlerde hayata veda eden Batman’ın eski terzilerinden Şerif Tileği de haftalık çıkan Güney Gazetesine katkıda bulunmuştu. Uzunboylu, eski şoförler ve otomobilciler derneği başkanı merhum Şükrü Uzunboylu’ya ait eski Mercedes otobomobilin önünde merhum Şerif Tileği ile bu hatıra kareye çekmişti. Uzunboylu, sağlık sorunları nedeniyle matbaacılık ve gazetecilik mesleğini bırakmıştı.

LİSE’DEN KİMLER GEÇMEDİ Kİ

Bir zamlar Batman Lisesi’nde okumak ayrıcalıktı. Yıl 1986. Batman Lisesinin o küçücük sınıflarından tarihi bir kare. Mersin’de iş dünyasında iyi yere gelen Zübeyir Erzik, Batman’ın eczanecilerinden Mansur Çalapkulu, Elazığ ve Belediyespor’da forma giyen İlhami Güzel ve spor yazarı Kudbettin Barlak ve Cem bey, sınıfta. Elazığ’da hala Beden eğitimi öğretmenliği yapan İlhami Güzel, ikinci memleketi gördüğü Batman için anlamlı mesaj yazmış: “Babam Tüpraş’ta güvenlik görevlisiydi. Hayatımızın en güzel günleri Batman’da geçti. Her ne kadar biz Elazığlıysak da kendimizi hep Batmanlı hissediyoruz.” Eski gençliğin o samimi arkadaş ve gönül bağımlılığı kareye de yansımış.

BELEDİYESPOR EMEKÇİLERİYDİLER

Batman’ın eski profesyonel takımlarından Belediyespor’un emekçilerinden Ali Tarhan ve Hakim Kılıç, Turuncu-mavili ekibin gizli kahramanlarıydılar. Belediyespor’un iki kez şampiyonluk yaşattığı Batman’da, Kılıç ve malzemeci Ali Tarhan futbolseverlerin de gönlünde taht kurmuştu. 90’lı yıllarda Belediyespor’un dönemin Teknik Direktörü Halil Güngördü ile ikinci kez şampiyonluk sevinci yaşatmıştı. Yıl 1990. Eski 16 Mayıs Şehir stadında Belediye’nin iki emektarı Tarhan ve Kılıç, objektiflerimize böyle yansımıştı. Şimdilerde Kılıç felç oldu. Tarhan ise İstanbul’a yerleşti ama bu fotoğraf o iki emekçinin spora olan katkısını ölümsüzleştirmişti

Editör: TE Bilişim