Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın eski ailelerinden Yerli ailesi ‘elektrik’ ustalığıyla bilinirdi. Batman Belediyesi’nin ilk elektrik ustası merhum Musa Yerli’nin büyük oğlu Yıldırım Yerli, birçok tesisin aydınlatma ve elektrik işini üstlenen isimdi. Elektriğin yanı sıra sosyal aktivitelerle de ön planda olan Yerli ailesi hem ses yarışmasında hem de etkinliklerde adından söz ettirirdi. İşte yıllar öncesinde iz bırakan birkaç kare daha.

ELİNDEN GİTARI DÜŞMEZDİ
Batman Belediyesi’nin ilk elektrik ustası merhum Musa Yerli idi. Büyük oğlu Yıldırım Yerli de babasının izindeydi. Hafta sonları iş yoğunluğundan fırsat bulan Yıldırım Yerli, gitarı kaptığı gibi soluğu Atatürk Parkı, TPAO tesisleri ve tarihi Malabadi köprüsünde alırdı. Yıl 1973. Gençliğinde gitarı elinden düşürmeyen Yıldırım Yerli, o dönemler Atatürk Parkında gitarıyla objektiflere böyle yansımıştı.

ESKİ KAPALI’DA SES YARIŞMALARI
1970’lerin sonlarında hizmete açılan Batman’ın ilk Atatürk Kapalı Spor Salonu ses yarışmalarına da ev sahipliği yapardı. Spor aktivitelerinin yanı sıra amatör ses yarışmalarının yapıldığı eski Atatürk Kapalı Spor salonunda verilen konser ve ses yarışmalarını izlemek için yüzlerce müzik hayranı Kapalı Spor Salonunun yolunu tutardı. İşte bir zamanlar ses yarışmasının organizasyon işini üstlenen Yılmaz Yerli’nin bir yarışmanın sonuçlarını açıkladığı andan bir kare.

KÜÇÜK SARAYIN ESKİ MANZARASI
Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te bu kare 1976 yılında çekildi. Dönemin eski gazetecilerinden ve müzik organizasyon işini bir dönemler yapan Yılmaz Yerli, tarihi Hasankeyf kalesinde dondurduğu bu kare şimdilerde fotoğraflarda kaldı. Etrafı dolgu ve duvarla çevrili olan küçük sarayın önünün limana dönüşeceğini Yerli, o dönemler kafasından geçirmezdi. Şimdilerde o küçük sarayın müthiş manzarası tarih oldu. İşte Yılmaz Yerli’nin 45 yıl önce Küçük Saray önünde çektiği tarihi fotoğraf.

SANATÇILAR BU SALONDA KONSER VERİRDİ

Şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürülen eski Kapalı Spor Salonunda amatör ses yarışmasının yanı sıra tanınan sanatçılar da konser verirdi. Batman’ın eski amatör takımlarından Gençlik Spor’un şampiyonluk gecesinde Ayşe Şan başta olmak üzere bir çok sanatçı eski kapalı spor salonunda ağırlanırdı. Müslüm Gürses, Mahmut Tuncer ve Selahattin Alpay’ın da konser verdiği eski Kapalı Spor salonunda Yılmaz Yerli, bir konserde saz ekibiyle objektiflere böyle yansımıştı. O Kapalı spor Salonunun dili olsa da eski konser ve etkinlikleri anlatabilse.

Editör: TE Bilişim