Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan   

*1980 ve 90’lı Yıllarda TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, futbolun yanı sıra sporun tüm branşlarında aktifti. Voleyboldan bilardoya, futboldan güreşe kadar TPAO, salon sporlarıyla da biliniyordu. Şimdilerde o aktivitelerin bir bölümü yapılabiliyor. İşte 30-40 yıl öncesinde Melih Gencay kapalı spor salonunda iz bırakan turnuvalardan bir kesit…

SPORU TEŞVİK EDEN YÖNETİCİLER VARDI

Yıl 1981. Dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, TPAO bünyesinde Voleybol takımının kurulması için TPAO’nun eski hukuk müşavirlerinden avukat Selami Yücel’i görevlendirmişti. Malatya İdman Yurdu’nda bir zamanlar lisanslı sporcu olan Yücel, salon sporunu TPAO mensuplarına sevdirmek için kolları sıvamıştı. Yaklaşık 40 yıl önce muhasebe bölümünde çalışanların ağırlıklı forma giydikleri TPAO’nun Voleybol takımında ter dökenlerin bir bölümü şimdilerde aramızda yok. İşte 80’li yılların TPAO Voleybol ekibi; “Muhasebe Müdürü merhum Hami Bayrak, merhum Kemal Pirinççi, Cevat Baskın, Bedrettin Alca, Turgay Demirdağ. (Oturanlar) Şaban Özmarasalı ve Selami Yücel.”

BİLARDO’DA PETROLCÜLER FİNALİ OYNARDI

1991 Yılında Batman’ın il genelini kapsayan bilardo turnuvası TPAO’nun 40 kişilik misafirhane salonunda düzenlenmişti. Fatih Turan’ın organize ettiği turnuvada bilardo da finale kalan TPAO’nun iki mensubu vardı. TPAO yöneticileri, petrol işçileri ve kent merkezindeki bilardo tutkunlarının da katıldığı turnuvada TPAO hukuk müşaviri avukat Selami Yücel ile TPAO’daki bir petrol emekçisi arasında kıran kırana geçen yarışmayı, hukukçu son sayıda kaybetmişti. İşte 29 yıl önce o bilardo turnuvasını izleyen TPAO emeklisi Nuri Kaya, Nayif Çelik ve orkestracı Deniz, objektiflere böyle yansımıştı.

FUTBOL TURNUVASINDA DA İDDİALIYDILAR

Bir zamanlar TPAO’nun kurumlar arası futbol turnuvaları renkli geçerdi. Petrol sektöründe çalışanlar arasında kaynaşmayı sağlamak amacıyla her yılın Mayıs ayında kurumlar arası turnuvaların düzenlendiği TPAO’da çekişmeli müsabakalar olurdu. TPAO’nun emektar sahasının zemini toprak olduğu dönemlerde TPAO’nun ünite müdürleri de turnuvalara katılırdı. 1984 Yılında Futbol turnuvasında şampiyon olan ekipteki TPAO eski emekçileri; “Kaleci Yılmaz Koçer, (Lato) lakaplı Haluk Eren, Hidayet Eren, Erol Dankı, Yılmaz Pekince, Süleyman Gayretli, Baki Osmanoğlu, Şaban Özmarasalı ve Selami Yücel.”

ATATÜRK İLKÖĞRETİM’DE 90’LI YILLAR

Yıl 1990. TPAO’nun bulunduğu Site Mahallesi’nde kentte eski eğitim yuvalarından biri de Atatürk ilköğretim okulu idi. Okul müdürü Kayapınarlı Fikret Bademci yönetimindeki kadroda yer alan o dönemlerin eğitim kadrosu: “Mahfuz Vural, Gelgingül Erdin, Ferai Yücel, Atilla Altuğ, Mahfuz Kılıç, Osman Nihat, Şaban Yeleri, Canan Duroğlu, Halis Olgun, Necmi Karatay, Aynur Olgun, Hüseyin Karabağ, Serdar Delibaş ve Mehmet Bayram.” O dönemin başarılı eğitimcileri sayesinde okuldaki öğrenciler, Türkiye’de derece yapardı.

Editör: TE Bilişim