Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1960, 1970 ve 1980’li Yıllarda Batman Rafinerisi ve TPAO iç içeydi. Petrol sektörlerinin eğitime katkısı yadsınamaz düzeydeydi. Yardım Sevenler Derneği yönetim kurulu üyeleri, TPAO ve Rafineride çalışan ünite yöneticilerinin eşlerinden oluşuyordu. 70’li Yıllarda petrol kentinin tanınan terzileri, diktikleri şık elbiselerle adlarından söz ettirirlerdi. TPAO’da Türk Sanat Müziği Korosu hafta sonları, petrolcülere müzik resitali verirdi. İşte Batman’ın dününe dair iz bırakan kareler…

1968’DE YARDIMSEVENLER DERNEĞİ
Batman’da petrol sektörlerinin iç içe olduğu yıllar 1960 ila 1980’li yıllar arasındaydı. TPAO ile Batman Rafinerisi iç içeydi. Petrol sektörlerinin başındaki yöneticiler ile petrol mühendisi eşlerinin de yönetim kurulunda olduğu Yardım Sevenler Derneği, dar gelirli öğrencilerin kırtasiye ve okul malzemelerini karşılardı. 1968 Yılında dönemin Batman Rafineri Müdürü Nejat Sevmez ve Batman Lisesi Müdürü Gülpaşa Sezer, Mukaddes Sevmez, TPAO Batman eski Bölge Müdürü Süreyya Ekim’in sekreteri Leyla, Hatice ve Filiz hanımdan oluşan Yardım Sevenler Derneği, aynı zamanda Batman’da ilk dernek unvanını almıştı. Lise’nin efsane Müdürü Gülpaşa Sezer’in yönetim kuruluna girmesiyle dernek onlarca öğrencinin can simidi olmuştu.

70’Lİ YILLARIN TERZİLERİ
Yıl 1970. Batman’ın 2’nci Caddesi’ndeki Ulu Caminin karşısında Çiçek Pasajı, ünlü terzilerin adresiydi. Midyat Garajı’nda yolcu minibüslerinin simsarlığını yapan ‘Amo Şujine’ lakaplı Estel’li işadamı-eğitimciye ait pasaj, petrol kentinin ilk pasajları arasında bulunuyordu. Eski terzi ustalarından Şerif Atalay, Hüseyin Ekmen, Mehmet Ali Ateş ve Nusret Çiçek, pasajın önünde bu hatıra kareyi ölümsüzleştirmişlerdi. Bir zamanların eski terzilerin bulunduğu Çiçek Pasajı ise daha sonra manifaturacılara ev sahipliği yapmıştı.

SÜNNET TÖRENİNDE BİR VALİ
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski hukuk müşavirlerinden Malatyalı avukat Selami Yücel, iki erkek oğlunun sünnet törenini 1992 yılında Kristal Park’ta yapmıştı. TPAO Ünite Müdürlerinin yanı sıra dönemin Batman Valisi Zeki Şanal ve Batman eski Milletvekili Faris Özdemir, Cemal Ökmen ve Hüseyin Evren Yücel kardeşlerin kirvesi olmuştu. TPAO’nun emektar avukatlarından Selami Yücel, eşi Ferai hanımla sünnet hatırası çekmişti. Bir zamanlar TPAO bünyesindeki Atatürk İlk okulunda okudukları dönemde sünnet olan Cemal Ökmen şimdilerde ekonomist, Hüseyin Evren ise İzmir’de Karayolları’nda Harita mühendisi olarak çalışıyor. İki kardeşin Kristal Park’taki sünnet töreninden geride bu kare kaldı.

TPAO’DA TÜRK SANAT MÜZİĞİ KOROSU
Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesinde Türk Sanat Müziği korosu vardı. 1980’lerde Diyarbakır TRT’de sanatçı Burcu Aksu yönetimindeki koroda TPAO Bölge Müdürlüğü yöneticilerinin eşleri de koroda yer almıştı. Selda Yüce, Ferai Yücel, Nursel Çabuk, Sümeyya hanım, Mustafa Cangır ve Fatih Turan gibi TPAO’nun mühendis ve eşleri de kurulan sanat müziği korosuna renk katmıştı. Sanat Müziği korosu, hafta sonlara petrolcülere müzik resitali verirdi.

Editör: TE Bilişim