Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Bir zamanlar TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün yıldönümleri renkli geçerdi. TPAO’nun sembollerinden Beyaz saray binasında kuruluş yıldönümlerine TPAO’nun ilk yöneticilerinin yanı sıra kentteki yöneticiler de katılırdı. Petrol emekçilerine verilen başarı belgeleri ile saat hediyeleri ise petrol sektörlerindeki çalışanlar arasında günün konusu olurdu. Batman’da dönemin sağlık emekçileri de petrol kentinin zor dönemlerinde şifa dağıtırdı. İşte kentin arşivi konumundaki Batman Çağdaş’tan birkaç tarihi fotoğraf daha…

SAĞLIKÇILARIN BİRLİKTELİĞİ

Batman’da 1980 ve 90’lı yıllarda sağlık teşkilatında özveriyle çalışan personelin dayanışması görülmeye değerdi. Batman’da 1963 ila1994 yılları arasında hizmet veren Artvinli Nurettin Bağcı için 26 yıl önce Bahçıvan lokantasında veda yemeği verilmişti. Dönemin sağlıkçıların çoğu emektar Bağcı’nın veda yemeğine katılmıştı. Sıtma Savaş Müdürlüğü görevini Bağcı’dan devralan Mahmut Saruhan’ın aralarında bulunduğu ekip, eski Bahçıvan lokantasının bahçesinde bu hatıra kareyi çekmişti. Kenan Türel, Nilüfer Özen, Behçet Tunç, Murat Alkan, Beşir Güzel, İbrahim Özdemir ve Mehmet Bey, Batman’a veda eden Bağcı ile bu anı ölümsüzleştirmişti.

YILDÖNÜMLERİ BEYAZ SARAY’DA OLURDU

Yıl 1990. Batman’ın ‘İl’ olmasının üzerinden birkaç ay geçmişti. Tarih, 10 Aralık 1990. Yer, TPAO Beyaz saray binası. Günümüzde 66 yaşında olan TPAO’nun 30 yıl önce Beyaz Saray binasında düzenlenen yıldönümü etkinliğinde Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, şimdilerde emekli olan TPAO’nun eski emektarlarından Mehmet Şah Anaç’ın başarı belgesini verirken, objektiflere böyle yansımıştı. Törende sunucu olan TPAO’nun eski avukatlarından Hüseyin Argun da karede yer alıyor. Bu binanın dili olsa da TPAO’nun eski kuruluş yıldönümlerini anlatabilse. Bir zamanlar yüzlerce petrol emekçisine ev sahipliği yapan Beyaz Saray binasında etkinlikler, düğün ve nişan törenleri ve geçmişteki Bakanlar ile Sendikacıların da buluştuğu o sembol bina şimdilerde yok.

TPAO’DA EMEKÇİLERLE BİRARADAYDI

Yıl 2011. Dönemin TPAO Genel Müdürü Besim Şişman’dı. Kısa bir dönem Petrolspor fahri kulüp Başkanlığı görevini de yapan Şişman, Kırmızı-Beyazlı ekibi hazırlık döneminde de yalnız bırakmazdı. Petrolspor’a 17 yıl süreyle idarecilik yapan Kutbettin Barlak’ın da aralarında bulunduğu kulüp yöneticileriyle Side’de buluşmuştu. TPAO’nun eski Genel Müdürü Şişman, çok sevdiği Kırmızı-Beyazlı formayı yanından ayırmazdı. İşte 9 yıl önce TPAO bünyesindeyken kafileyi Side’de ziyaret eden Şişman ile Barlak’ın yeşil sahada çektirdikleri hatıra kare.

ESKİ EĞİTİMCİLER BİR BİR AYRILIYOR

Batman Cengiz Topel İlkokulu’nun fedakar eğitimcileri, 1990 yılında çektikleri o karede yer alan Batmanlı Hasan Toy, önceki gün geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etti. Okulun başarılı Müdürü Reşat Aksoy ve Niyazi Korkmaz, uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuşmuştu. 1974 Yılından beri eğitim-öğretimde olan Cengiz Topel’in eski bina girişi önünde hatıra karede yer alan o dönemin bazı emekçi öğretmenleri: “ Nusret Koyuncu, Perihan Takmaz, Nizamettin Karanfil, merhum Reşat Aksoy, Hüseyin Akınbay, merhum Hasan Toy, avukat İlyas Solak, Abdurrahman Karanfil, Adil Aydın, Necdet Kaya, merhum Niyazi Korkmaz, Leyla Oğuz ve Bahar Müjdeci.”

*Cengiz Topel ilköğretimin emektar öğretmenlerinden Toy, yaşama veda etti

Editör: TE Bilişim