Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Gülpaşa Sezer, 1960’lı yılların ortası ile 1970’li yılların başlarında dönemin ilçe yöneticileri ve öğrencilerin velileriyle diyalog kapısını sonuna kadar açık tutardı. Batman’ın ilk Kaymakamlarından ve daha sonra Mardin ile Şanlıurfa Valiliklerini de yapan Necmettin Utku, eski Bakanlardan Batman’ın İlçe Emniyet Amiri Necdet Menzir ve Batman’ın eski Belediye Başkanlarından Mustafa Ramanlı ile etkinliklerde bir araya gelirdi. İşte 1960 ile 1970’li yıllarda Batman’ın siyah-beyaz kareleri…

1970 YILININ 19 MAYIS BAYRAMI
Yıl 1970. Batman’da coşkulu geçen bir bayramdan geride kalan değerli bir fotoğraf. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda dönemin ilçe yöneticileri, TPAO’nun emektar sahasında bayram törenleri için bir arada bulunuyor. Batman’ın ilk Kaymakamları arasında yer alan ve 2’şer yıl arayla Mardin ile Şanlıurfa Valiliklerini de yapan Necmettin Utku’nun da aralarında bulunduğu dönemin Atatürk İlkokulu eski Müdürü Mehmet Ali Buğday, Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı, Nato-Hava Meydanı Albay Rasim Türkmen ve Batman Lisesi’nin efsane Müdürü Gülpaşa Sezer TPAO stadında 19 Mayıs ve Gençlik Spor Bayramına katılan öğrencilerin gösterilerini ilgiyle izlerken, objektiflerine böyle yanmış. O dönemler emektar TPAO stadının açık tribünleri de öğrenci velileriyle dolup taşardı.

MENZİR VE SEZER MİSAFİRHANEDE
Burası TPAO’nun 1 Nolu misafirhanesi. Bir zamanlar il yöneticilerinin misafirlerinin ağırlandığı adres TPAO Sitesi’ndeki Misafirhane idi. O dönemler Batman İlçe Emniyet Müdürü Necdet Menzir’di. 1971-74 Yılları arasında Batman’da görev yapan Menzir, İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinde de bulunmuştu. Aktif siyasete de atılan Necdet Menzir, bir süre Ulaştırma Bakanlığı görevinde bulundu. Menzir, 2013 yılında hayatını kaybetti. Batman Lisesi kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer ve Menzir, eşleriyle birlikte 49 yıl öncesinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün 1 nolu misafirhanesi önünde bu hatıra fotoğrafı çekmişti.

YÖNETİCİLER, VELİLERDEN DESTEK İSTEMİŞTİ
Bu siyah-beyaz kare de 48 yıl önce Batman’da eski ‘Endüstri Meslek Lisesi’ diye bilinen şimdi ki Mesleki  ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda çekildi. Milliyet Gazetesi’nin o dönemlerde düzenlediği bilgi-halk oyunları yarışması öncesinde dönemin Batman Emniyet Müdürü Hüseyin bey, Batman Lisesi Müdürü Gülpaşa Sezer ve petrol kentinin eski simalarından Karatay ailesinin önde ismi merhum Mehmet Karatay, öğrenci velileriyle bir arada olduğu konferans salonunda çekilen hatıra fotoğraf. İlçe döneminin yöneticileri velilerden yarışmaya katılım için destek istemişti. Batman Lisesi ekibi, Milliyet Gazetesi’nin yarışmasında dereceye giren başarılı eğitim yuvalarından biriydi.

Editör: TE Bilişim