Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman Lisesi kurucu Müdürü Gülpaşa Sezer iz bırakarak ayrıldığı Batman’da eski simalar, o’nun gibi  örnek eğitimcileri unutmuyor. Ekibindeki eğitimci ve öğrencileri, 50 yıl önce Cumhuriyet Meydanında 10 Nisan Polis gününü kutlamıştı. 80’li Yıllarda Batman’ın zorlu geçen kış günlerinde sağlıkçılar, görevlerini eksiksiz yapardı. İşte Batman’ın dününe dair bir kesit fotoğraf daha…

1971’TE POLİS GÜNÜNDE BATMAN LİSESİ

Batman’da bu yıl 10 Nisan Polis günü etkinlikleri, korona virüs salgını nedeniyle iptal edilmişti. Resmi kutlamalarda de sosyal mesafe uygulanmıştı. Yıllar öncesinde dönemin Batman Lisesi Müdürü Gülpaşa Sezer, idareci, öğretmen ve öğrencileriyle Cumhuriyet meydanında 10 Nisan polis günü etkinliğine katılmıştı. Yıl, 1971. Cumhuriyet meydanında Türkiye İş Batman Şubesi binasının görüldüğü karede yer alanlardan Gülpaşa Sezer, Abdulbaki Türkmen, M. Emin Erkal, avukat Rıfat Soydan, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi öğretim görevlisi Emin Eren, Atatürk heykelinin bulunduğu alanda 10 Nisan Polis günü kutlamalarına renk katmıştı. O dönemlerde Batman Lisesi, her etkinlikte yer alan örnek eğitim yuvası idi.

LİSEYİ BAŞARIYA GÖTÜREN EĞİTİMCİ KADROSU

Batman Lisesi’ni bir zamanlar başarıdan başarıya götüren tecrübeli eğitimci kadrosu parmakla gösteriliyordu. Bayram ve diğer etkinliklerde birlikte olan Batman Lisesi’nin o başarılı kadrosu, 1972 yılının 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinliklerinde bu hatıra kareyi dondurmuştu. İşte başarılı eğitimci kadroda yer alanlar, Müdür Yardımcısı Emin Eren, Batman Lisesi Müdürü Gülpaşa Sezer, Yakup Karataş, Midyat-Estel’li Matematik öğretmeni Kadri Güler, Elazığlı Mehmet Gür ile oturanlardan Artvinli Edebiyat öğretmeni Ali Gümüş ve fizik öğretmeni Naci Öcal’ın, emektar TPAO’nun stadında ölümsüzleştirdiği siyah-beyaz kare.

SAĞLIKLAR ZOR KOŞULLARDA HİZMET VERİRDİ

Yıl 1982. O dönemler Batman’ın sağlık yükünü 1 ve 2 nolu sağlık ocakları çekerdi. 40 Yıl öncesinde kış koşullarının ağır olduğu Batman’da özveriyle çalışan sağlık görevlileri vardı. 1 Nolu sağlık ocağının bahçesinde karlı havada fotoğraf çekenler arasında engelli Yaşar, Remziye Turan Köksal, Zeliha Hemşire, Nihal hemşire, Melek, Şaheser hemşire ve Nurettin Bağcı’nın yansıdığı karede dikkat çeken bir ayrıntı daha var. O zamanlar kırmızı şeritli kepliler hemşire idi. Siyah şerit kep giyen takanlar ise yardımcı hemşire idi. Zor koşullarda hizmet veren Batman’ın o sağlık emekçileri, sıkıntılara göğüs germişti.

NEREDE O ESKİ ECZACILAR

Batman’ın eski eczacıları arasında renkli simalar da vardı. Batman ve Beşiri ilçesinde uzun süre eczacılık yapanlar arasında Fuat Anık da yer alıyordu. Şimdilerde İstanbul’da yaşayan Anık, Beşiri ilçesinde uzun süre ‘Hizmet’ adı altında eczane açmıştı. Cep telefonlarının olmadığı dönemlerde eski telefonlar masalardan eksik olmazdı. İşte Fuat Anık’ın Hizmet eczanesinde çektiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim