Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

* Batman’ın ilk sağlık emekçileri unutulmuyor. Aradan yıllar geçse de o sağlık emekçileri arasında iz bırakanlar var. 1 ve 2 Nolu Sağlık Ocağı ile Sıtma Savaş Bölüm Müdürlüğü’nü yapan Nurettin Bağcı’yı dönemin fedakar sağlık emekçileri, Otogar’da uğurlarken farklı kareler objektiflere yansımıştı. DDY Batman Garı ise petrolcü ailelerinin uzun yolculuğa çıktıkları tek adresti. İşte eski Batman’dan bir kesit kare daha…

SAĞLIK ÇALIŞANLARI BÖYLE UĞURLAMIŞTI

1990 Yılında Batman ‘İl’ olduğunda Sıtma Savaş Birim Müdürlüğü’ne getirilen Artvinli Nurettin Bağcı, 30 yıl çalıştıktan sonra 94 yılında emekliye ayrılmıştı. Batman’dan Artvin’in yolunu tuttuğunda mesai arkadaşlar, o’nu Şafak Mahallesi’ndeki eski otogar’dan yalnız bırakmamıştı. İşte o karedeki eski sağlık emekçileri: “(Ayaktakiler) Behçet Tunç, merhum Ramazan Günesu, merhum Ramazan Açıkgöz, Kenan Türel, Nurettin Bağcı, Muharrem Tural, Tahsin Sevgili, merhum Muhittin Güney, Mahmut Saruhan, Emin Başaran, Zeki Sarık. (Oturanlar): Mehmet Çelebi, İbrahim Özdemir, Mehmet Ayhan, Mehmet Ortaç, Sıddık Akın, Mehmet Epçi ve Murat Alkan.”

BATMAN GARI HİÇ DEĞİŞMEDİ

Burası Batman’ın en eski yapısının olduğu DDY Garı. Batman kent merkezinde  eski bina olarak bilinen DDY Garı, 60 yıl önce ulaşımın tek adresiydi. Ülkenin ilk rafinerisinde çalışmaya gelenler, petrol kentinde ilk soluğu DDY Garı’nda alırdı. Görev süreleri Batman’da dolan petrolcülerin aileleri de batı illerin yolunu tutarken, hüzünlü anların yaşandığı yer DDY Gar’ı oluyordu. İşte petrolcü bir ailenin Batman’a veda anı. Site’deki bir grup kadın arkadaşlarını uğurlarken, o an objektiflere böyle yansımıştı. 80 Yıllık tarihi Gar binasının hiç değişmediğini gösteren siyah-beyaz kare.

SAĞLIKÇILARIN GÖNLÜNDE TAHT KURMUŞTU

1963 ila 1994 Yılları arasında Batman’da görev yapan Artvinli Nurettin Bağcı, o dönemlerde sağlık çalışanlarının gönlünde taht kurmuştu. Batman’ın ünlü Çömçe lokantasında veda yemeğinden sonra Şehirlerarası Batman Otogarı’nda Artvin’e uğurlanan Bağcı’yı, İbrahim Özdemir, Tahsin Sevgili, Sıddık Akın, Orhan Nayman, Muharrem Tural, Mehmet Ayhan ve Adnan Gündem de uğurlayanlar arasındaydı. Eski otogar binasının yerinde şimdilerde SGK ile İş-Kur’un hizmet verdiği yeni bina var.

EĞİTİM BİNASININ ETRAFI ŞİMDİ BİNA DOLU

Burası Batman’ın ilk eğitim yuvalarından eski Devrim ilkokulu. Adı daha sonra Mehmet Akif ilköğretim yuvası olarak değiştirilen eski ilkokul, Çarşı ile İluh Mahallelerin sınırında yer alıyor. İluh deresine komşu olan Batman’ın ilk eğitim yuvasında yüzlerce öğrenci mezun oldu. Bazı eski bürokratların da yetiştiği bu eğitim yuvasının etrafında 1960’lı yılların başında tek bir ev yoktu. Günümüzde bu eğitim binasının etrafı işyeri ve ev doldu. 60’li Yıllarda siyah önlükle eğitimlerini sürdüren okulun ilk mezunlarından tarihi bir kare.

Editör: TE Bilişim