Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’da bir zamanlar sağlıkta tarih yazan sağlık emekçileri vardı. Batman’ın ilk Sağlık Ocağı’nda memurluk yaptıktan sonra Şube Müdürlüğü’ne kadar yükselen Nurettin Bağcı’dan 1’inci Cadde de sıhhiyeci merhum Kadri Anık’a kadar sağlıkta iz bırakan örnek simalar vardı. 1960 ila 1990’lı yılları arasında kentte sağlık onlardan sorulurdu. İşte iz bırakan eski sağlıkçılardan bir kesit fotoğraf…

BÖYLE UĞURLANMIŞTI

1963 ila 1994 Yılları arasında Batman’ın 1 ve 2 Nolu Sağlık ocaklarında görev yaptıktan sonra Batman’ın ‘İl’ olmasıyla İl Sağlık teşkilatında İl Birim Müdürlüğü’ne kadar yükselen Artvinli Nurettin Bağcı, unutulmuyor. 1994 Yılında emekliye ayrılan Bağcı’yı, Şafak Mahallesi’nde eski oto garda, sağlık emekçileri uğurladıklarında o anı da dondurmuşlardı. İşte 26 yıl önce Batman’da dönemin sağlıkçılarının fedakar sağlık emekçisi Bağcı ile ölümsüzleştirdikleri karedeki bazı simalar: “Selman Günbat, Behçet Tunç, Gürgün Ekinci, Ahmet Tural, Dr. Ahmet Baygın, Takyettin Haşimi, Dr. Mehmet Gayretli, Adnan Gündem, Ramazan Bingöl, Muharrem Tural, İbrahim Özdemir ve Mehmet Sabaz.”

SAYGINDAN ONLARA ‘DOKTOR’ DENİLİRDİ

Daha çok 1970 ve 80’li yıllarda Batman’da sağlık emekçilerinin bazı simalarına saygıdan ötürü ‘Doktor’ deniliyordu. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün Dispanseri’nde görev yapan merhum İbrahim Değer, Şemsi Gen, Hacı Mehmet Şen, kentte ‘efsane doktorlar’ diye bilinen Hataylı Dr. Cengizhan Özer ve Tekirdağlı Kadir Sungur’un yardımcıları olarak görev yaparlardı. 1980’li Yıllarda Dr. İzzet Mete’nin 1’nci cadde de peron karşısındaki muayenehanesinde uzun süre ‘sıhhiyeci-iğneci’ olarak görev yapan merhum Kadri Anık da hastaların iğneleri, pansumanları ve serumları sıklıkla yapardı. Vatandaşlar, o sağlık emekçilerine saygıdan ‘doktor’ derlerdi. Yıl 1982. Merhum Kadri Anık, yeğenleri Refik ve Faruk’la objektiflere böyle yansımıştı.

ESKİ SANATÇILARIN BATMAN KONSERİ

1980’li Yılların başında Batman’da konserler Atatürk Parkı’nda verilirdi. Eski sanatçıların konserleri muhteşem geçerdi. Yıl 1983. Dönemin sanatçılarından küçük Emrah’ın, Atatürk Parkı’nda verdiği konsere, o dönemler Batmanlı gençler büyük ilgi göstermişti. Sanatçı Emrah’ı bağrına basan petrol kentinin unutulmaz simalarından Diş teknisyeni Eşref Bulut, Ahmet Osmanoğlu ve Sultan beyin de aralarında bulunduğu bir genç, konser öncesi bu hatıra kareyi çekmişti.

KOLEJ GİBİ TAKIMDI

Yaklaşık 17 yıldır düştüğü 3. Ligden bir daha da çıkmayan Batman’ın tek profesyonel ekibi Petrolspor, eski günlerini mumla arıyor. Bir zamanlar şehir, büyük başarılara imza atan Kırmızı-Beyazlı ekiple yatıp kalkıyordu. İşte 6 yıl önce TPAO bünyesindeyken o başarılı ekibin işadamlarına devrildiği dönemde play-off oynayan o başarılı kadro: “Muhammed Kalkan, Süleyman, Ahmet Köseoğlu, Uğur Durmuş, Mehmet Atik, Fatih Şerifoğlu, Samet, Ramiz, Fatih Kanat, Hasan ve Coşkun Korkmaz:” 17 yıl süreyle Kırmızı-beyazlı ekipte yöneticilik yapan TRT Kurdi TV yorumcusu Kutbettin Barlak, başarının sırrını ise şöyle özetliyor: “Her şeyden önce kolej gibi bir ekimiz vardı. O futbolcularımızın çoğu şimdilerde 2. Ligde forma giyiyor. Petrolspor futbolcuların tercih ettiği kulüptü. Transfer paraları azdı ama her futbolcu alacağını zamanında alıyordu. Düşük maliyetlerle play-off oynayan ekiptik.”

Editör: TE Bilişim