Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1980’li Yıllarda petrol kentinin tek hastanesi SSK Hastanesi idi. Hastaneye alternatif olan sağlık kuruluşları ‘1 ve 2 nolu’ Sağlık ocaklarında görev yapan doktor ve diğer görevliler, fedakarca görev yapmışlardı. İmkanların kısıtlı olduğu 70 ve 80’li Yıllardaki sağlık çalışanlarının yanı sıra bir çok kesimin ‘Doktor’ lakabı verdikleri petrol kentinin ilk sağlık memuru Nurettin Bağcı ise iz bırakıp Batman’dan ayrıldı. İlk kırtasiyecilerden merhum Serbest Koyuncu ise Esnaf ve Kefalet Kooperatifi’nde de uzun yıllar görev aldı. İşte Batman’ın dününe dair bir kesit kare daha…

60’LI YILLARDA SAĞLIK OCAĞI

Batman’ın ilk hastanesi eski SSK’dan önce 1 ve 2 nolu Sağlık ocakları, o küçücük petrol kentinin sağlık kuruluşlarıydı. Kısıtlı imkanlarla hizmet veren iki sağlık ocağı, Batman Lisesi’ne komşuydu. Sanat Sokağı başındaki Ağız Diş Sağlığı Merkezi yerindeki tek katlı sağlık kuruluşlarında fedakarca çalışanların başında ‘Doktor’ lakaplı Batman’ın ilk sağlık memuru Nurettin Bağcı, gelirdi. Yıl 1969. Burası eski ilk sağlık ocağının bahçesi. Sağlık ocağında şoför merhum Ramazan Açıkgöz ve Yıldırım Akkor’un da aralarında bulunduğu 4 eski sağlık emekçisinin geride kalan siyah-beyaz karesi.

İZ BIRAKAN SAĞLIKÇILAR

Yıl 1983. Batman 1 Nolu Sağlık Ocağı tabibi Asım bey, Sağlık memuru Nurettin Bağcı, Sıtma Savaş işçisi Nülifer Özen ve şoför Siirtli Abdullah, makam odasında objektiflere böyle yansımış. Kısıtlı imkanlara rağmen o dönemde personelin dayanışması ve özverili çalışmasından eski Batmanlılar memnundu. Eski SSK Hastanesi’ne komşu konumdaki 1 ve 2 nolu sağlık ocaklarında görev yapan eski sağlıkçılar, iz bırakmıştı.

UĞUR KIRTASİYE

Bir zamanlar Batman’da Uğur kırtasiye vardı. Koyuncu kardeşlerin 70’li yılların başında Cumhuriyet meydanında açtıkları ‘Uğur Kırtasiye’ zengin kırtasiye malzemeleriyle eğitim yuvalarındaki öğrencilerin kırtasiye ihtiyacını karşılardı. Petrol kentinin eski kartpostallık fotoğraflar, öğrencilerin kaynak kitapları, okul çantaları ve diğer malzemeler, meydandaki tek kırtasiyenin vitrinini renk cümbüşüne dönüştürürdü. Merhum Cesur Koyuncu’nun fotoğrafının yansıdığı kare objektiflere böyle yansımış.

KIDEMLİ MUHTARLARDI

Batman’da en uzun süreyle muhtarlık yapan üç isim bir arada. Çarşı Mahallesi’nde 45 yıl muhtarlık yapan merhum Şehmus Tunç, aynı zamanda petrol kentindeki ilk muhtarlar Derneği Başkanlığını da yapmıştı. Pınarbaşı Mahallesi’nde de 35 yıl muhtarlık görevini sürdüren Fahrettin Kağba ve Karşıyaka Mahalle Muhtarı Hüseyin Direk, 33 yıl süreyle kentte en uzun süreyle görev yapan muhtarlardı. Üç eski muhtar Batman Türkiye Muhtarlar Derneği’ni 1989 yılında kurmuştu. Batman’da Muhtarlar Derneği’nin ilk başkanlığını Tunç yaptı. 1993 Yılında ise Fahrettin Kağba, Muhtarlar Derneği Başkanlığını 28 yıldır yürütüyor.

Editör: TE Bilişim