Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın ilk kırtasiyecileri arasında Serbest Koyuncu ve kardeşleri gelirdi. Önce Güneşler pasajında açtığı ‘Uğur Kırtasiye’yi daha sonra Cumhuriyet Meydanındaki Gör pasajına taşıyan merhum Serbest Koyuncu ve kardeşleri, petrol kentinin örnek esnaflarındandı. 1960 Yılların başında Batman’ın 1 Nolu Sağlık ocağına atanan Artvinli Nurettin Bağcı, tam 30 yıl süreyle petrol kentine hizmet verdi. 1963 ila 1994 yılları arasında Batman’da görev yapan 83 yaşındaki Bağcı, hala Batman’ın eski günlerine özlem duyuyor. İşte yıllar öncesinden Batman’da iz bırakan simalar…

İLK FOTOKOPİYİ GETİREN KIRTASİYE

Serbest, Cesur ve Hasret Koyuncu kardeşler, Batman’da yıllarca kırtasiyecilik sektöründe hizmet verdi. 1960 Yıllarda 1’inci ile 2’nci caddeyi bir birine bağlayan Güneş pasajında kırtasiyecilik yapan Koyuncu kardeşler, 1970’li yılların başında Cumhuriyet meydanındaki Ziraat Bankası karşısında açtıkları Uğur Kırtasiye’ye, siyah-beyaz fotokopi cihazını getirdiklerinde kentte günün konusu olmuştu. Gör pasajı inşaat halindeyken Ziraat Bankası Şubesi sokağında hizmet veren Koyuncu kardeşlerin Uğur Kırtasiye işyerinin üzerinde ‘Plastik hurufat bulunur’, ‘Bir saniyede fotokopi çekilir’ yazıları da dikkat çekiyor. TPAO’da çalışan Cesur Koyuncu, boş zamanlarında Uğur Kırtasiye’de ağabeyi Serbest Koyuncu’ya yardımcı olurdu. Serbest ve Cesur Koyuncu, uzun bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu. Örnek kırtasiyeci kardeşlerden geride bu hatıra kare kaldı.

BATMAN’IN SEVİLEN SAĞLIK MEMURUYDU

Aslen Artvinli olan Nurettin Bağcı, 1963 ila 1994 yılları arasında Batman’da 1 nolu Sağlık ocağında sağlık memurluğu görevini sürdürdü. ‘Batman’a geldiğimde üç katlı bina yoktu. Tek katlı binalar kerpiç ve taştan yapılıydı’ diyen 83 yaşındaki Bağcı, petrol kentinde ‘İğneci Nurettin ağabey’ lakabıyla tanınırdı.  Batman’ın ilçe nüfusunun 15 bin olduğu dönemde şimdi ki Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi binası yerindeki 1 nolu Sağlık Ocağı’nda çalışan Bağcı, 1994 yılında emekli olup Bursa’ya yerleşti. 1980’li Yıllarda arızalı bir jeep aracının olduğu 1 Nolu Sağlık Ocağı bahçesinde dönemin doktoru Muktedir Öğreş'e ile emektar Bağcı, objektiflere böyle yansımıştı.

80’Lİ YILLARDA KÖY OKULLARI

Yıl 1984. Burası Batman’ın Beşiri ilçesinin Bahçeli köyü. Tarhan ailesine ait Bahçeli (Barınç) köyünün taştan yapılı küçücük ilkokul binasında o dönemlerde görev yapan iki eğitimci, 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik Bayramını okul bahçesinde öğrencileriyle kutlamış. Okulun girişini balonlarla süsleyen eğitimcilerden biri Kayserili Hasan Armağan, diğeri ise Batmanlı Hüseyin Boztepe. O dönemler vekil öğretmenlik yapan Boztepe daha sonra Maliye teşkilatında uzun süre görev yaptı. Ardından da Çevre-Şehircilik İl Müdürlüğü’nden emekli oldu. İşte kısıtlı imkanlarla yıllar öncesinden Batman’ın bir köy okulundaki bayram kutlamasından siyah-beyaz bir kare.

MEYDANIN DİLİ OLSA DA…

Bir zamanlar Batman’ın kalbinin attığı Cumhuriyet meydanında tarihi bir kare. Yıl, 1970. Batman’ın ilk sağlık memurlarından Artvinli Nurettin Bağcı, oğlu Yüksel ile katıldığı 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik Bayram’ında bu hatıra kareyi çekmiş. Atatürk anıtının hemen arkasındaki şimdi ki Demir iş merkezi, o zamanlar petrol kentinin lüks otellerindendi. Halk, bayram kutlamalarını izlemek için otelin damına çıkmış. Tarihi meydan da coşkulu bir bayram etkinliğine ev sahipliğini yaparken, şimdilerde 83 yaşındaki Nurettin Bağcı ile oğlu 50 yaşındaki Yüksel de Cumhuriyet meydanındaki o kutlama törenlerini bu fotoğrafla ölümsüzleştirmiş. O meydanın dili olsa da geçmişteki coşkulu törenleri anlatsa.

Editör: TE Bilişim