Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*1970 ve 80’li Yıllarında Batman Lisesi’nde eğitim görenler, İspanyol paçalı pantolonları tercih ederdi. Öğrenciler arasındaki sevgi ve arkadaşlık bağları görülmeye değerdi. İşte bir zamanların ‘eğitim fakültesi’ konumundaki Batman Lisesi’nden bir kesit daha…

BU LİSEDE OKUMAK AYRICALIKTI

1968-69 Eğitim öğretim yılında açılan Batman Lisesi’nde bir zamanlar okumak ayrılacaktı. Bir zamanların ‘eğitim fakültesi’ gibi örnek bir eğitim yuvası olan Batman’ın ilk ‘lise’si binası önünde tarihi bir kare. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski emektarlarından ve hala İnsan Kaynakları Müdürlüğü görevini yürüten Nurullah Uçar’ın ağabeyi Mahmut Uçar ile TPAO emeklisi Rauf Aydın’ın lise dönemindeki hatıra karesi.

LİSE’DE ŞIK ÖĞRENCİLER

1970 ve 80’li Yıllarda Batman Lisesi’nde eğitim-öğretim gören öğrenciler, giyimlerinde şıklıklarıyla bilinirdi. Liseli öğrencilerin birlik ve dayanışmaları ise görülmeye değerdi. Yıl 1976. Batman Lisesi’nin sempatik öğrencilerinden ve iki renkli sima olan merhum Ebedin Satıcı ile Rauf Aydın’ın, yıllar öncesinde lisenin giriş kapısında çektikleri siyah-beyaz karedeki şık giyimleri dikkat çekici.

ARKADAŞLIK BAĞLARI ÖN PLANDAYDI

Yıl 1975. Batman Lisesi bünyesindeki Ortaokul’da eğitim görenlerin çoğu Site Mahallesi dışındaki semtlerde otururdu. 70’li Yıllarda da Batman’ın iki ortaokulu vardı. Lise bünyesindeki ortaokulda eğitim gören öğrencilerin arkadaşlık bağları görülmeye değerdi. İkiztepe (Xırbereşik) köyünden merhum Zekeriya Kılıcıkan, Yeni Mahalle’deki eski Yılmaz çay evi sahibi Yılmaz İşcan ile Rauf Aydın’ın Ortaokul binası önünde çektirdikleri hatıra kare.

O YILDÖNÜMLERİ GERİDE KALDI

1980’li Yıllarda TPAO’da yıldönümleri bir başka olurdu. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde yıldönümleri daha çok eski ‘Beyaz Saray’ binasında yapılırdı. Dönemin il yöneticilerinin de katıldığı TPAO’da kuruluş yıldönümlerinde personele çeşitli armağanlar dağıtılırdı. Emekliler, yemekte ağırlanırdı. Yıl 1988. Dönemin Batman Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Tatar, TPAO’nun eski emektarlarından Rauf Aydın’a armağanını verirken, objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim