Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın çekirdeğini oluşturan İluh Mahallesi’ne alternatif olan semtler Çarşı, Yeni Mahalle ve Aydınlıkevler mahalleleriydi. 1960 ila 1970’li yıllarda dönemin petrol emekçileri, eski çarşı merkezi etrafındaki mahallelerde otururlardı. Yeni Mahalle de bu semtlerin başını çekiyordu. Batman Çağdaş, petrol kentinin sararan fotoğraflarını okurlarıyla buluşturmaya devam ediyor. İşte eski Batman’ın Yeni Mahalle ile16 cadde’den bir kesit kare…

YENİ MAHALLE’NİN SOKAKLARI

Yıl 1974. Burası Cengiz Topel ilkokulunun bulunduğu Yeni Mahalle. Eski çarşı merkezine komşu olan Yeni Mahalle’nin henüz yeni kurulduğu dönemdi. Kerpiçten yapılı tek katlı evlerin bulunduğu Yeni Mahalle’nin sokakları çamur deryasını andırırdı. Cengiz Topel ilkokulu kapısının görüldüğü karede o dönemlerde aynı mahallede oturan TPAO emeklisi Rauf Aydın ve arkadaşı merhum Feyzullah Ereng, objektiflere böyle yansımıştı. O dönemler eski çarşı merkezine komşu olan Yeni Mahalle’nin sokakları, çamurdan geçit vermezdi.

80’Lİ YILLARDA YENİ MAHALLE

1980’li Yılların başında Yeni Mahalle’nin daracık sokaklarında atık sular sokaklarda akardı. Diyarbakır’ın dar (küçe) sokakları gibi Batman’ın dar sokakların olduğu semtler Yeni Mahalle ve Çarşı semti idi. O dönemler çarşı merkezi ile iç içe olan eski petrolcü emekçilerinin oturdukları tek katlı briket kondu ve kerpiç evlerde yaşam bir başkaydı. İşte Yeni Mahalle’de oturan TPAO emeklisi Selahattin Aydın’ın büyük oğlu Rauf Aydın hatıra fotoğraf çektirirken, sokakta bir grup gencin sohbetleri de siyah-beyaz kareye böyle yansımış.

YENİ MAHALLE’DE ESKİ ESNAFLAR

Yeni Mahalle ile Midyat Garajı’nı bir birine bağlayan 16’ncı cadde de tanınan simalar vardı. 1980’li yılların başında çay, şeker, yağ, mazot ve benzin karaborsaydı. O dönemlerde acil gereksinim malzemelerini alabilmek için vatandaşlar kuyruk oluşurdu. Rauf Aydın ve ailesine ait toptancı işyerlerinin bitişiğinde ticaret yapanlardan biri de eski esnaflardan Vadullah ve kardeşi Hakkı idi. İşte Yeni Mahalle’de 40 yıl öncesinin esnaflarından hatıra bir kare.

GIDACI’LARIN ADRESİ 16’NCI CADDEYDİ

Yeni Mahalle ile iç içe olan 16’ncı cadde ve Midyat Garajı, bir zamanlar toptan gıdacıların merkezi idi. Yıl 1984. 16’ncı cadde de uzun süre toptan gıdacılık işi yapan Selim Aslan ve işyeri sahibi TPAO emeklisi Rauf Aydın ve küçük kardeşi fizik profesörü Mehmet Enver Aydın, yılların gıda bayi Aslan’la bu hatıra kareyi çekmişti. O eski toptancıların bulunduğu 16’ncı cadde de eski esnafların çoğu o güzergahtan ayrıldı.

Editör: TE Bilişim