Barış Arslan

*Batman’ın 70’li yıllarını anlatan siyah-beyaz kareler şirin bir petrol kentini gözler önüne seriyor. Kentin eski mahalleleri arasında yer alan Şirinevler’de oto ile lastik tamircileri ve o küçük bakkalların yerinde şimdilerde ise modern yapılar ile Belediye sarayına ait bahçe var. İşte 1975’li yılların Batman’ından bir kesit kare daha…

BELEDİYE SARAYI YERİ İLE ŞİRİNEVLER

Batman’ın 70’li yıllarında hareketli yerlerden biri de şimdi ki Belediye sarayı binasının olduğu yer idi.  Şirinevler Mahallesi’nin başlangıç noktasının olduğu Belediye binasının çevresinde oto lastik tamircileri, kaynakçılar, küçük bakkallar, 45-50 yıl öncesinin petrol kentinin fotoğrafını gözler önüne seriyor. Küçük Sanayi Sitesi’nin bir bölümü yıllar önce Belediye sarayı binasının şimdi ki alanına komşuydu. İşte Belediye sarayının olduğu Atatürk bulvarında 1977 yılında oto lastik bayiliğini yapan Zeki Otel Sahibi Suat Özperk ile Abdurrahman Büyük’ün objektiflere yansıyan siyah-beyaz karesi.

ŞİRİNEVLER’DE ESKİ EMEKÇİLER

Burası Şirinevler Mahallesi’nin 1970’lerin manzarası. Oto lastik bayilerinin ağırlıklı olduğu o yıllardaki Şirinevler semtinde emekçilerden biri Suat Özperk, diğeri ise Belediye emeklisi Selim İş’ti. İşte 45 yıl öncesinde Selim İş ile Suat Özperk’in, araç lastiklerini değiştirdikleri bir zamanların meşhur Anadol model taksi ile çektikleri hatıra kare.

OTO LASTİK TAMİRCİLİĞİ’NDEN TURİZM’E

Yaşının büyük bölümü Atatürk Bulvarındaki küçücük oto lastik bayiliğinde geçen Suat Özperk, çalışarak, turizmcilik sektörüne atıldı. Özperk ailesinin 70’li yıllarda bulvarda açtıkları oto lastik ve oto balans işyerinde ise şimdilerde ise 3 yıldızlı Zeki otel var. Yıllarca oto lastik tamir işinde emek veren Suat Özperk’in, tam 45 yıl önce şimdi ki Zeki Oteli binasının olduğu yerde çalıştığı mekanda böyle poz vermişti.

ÖZPERK KARDEŞLERİN BAŞARISI

İş hayatlarının büyük bölümü oto lastik bayiliği ve tamirciliği ile geçen Özperk kardeşlerin, mesaisi hep Belediye sarayının bulunduğu Turgut Özal Bulvarı’nda geçti. Yıllardır o güzergahtan kopmayan Özperk kardeşler, o bulvarın eski müdavimlerinden. Uzun yıllar Lassa bayiliğini yapan Suat, Süleyman ve Aziz Özperk kardeşlerin, şimdilerde 3 yıldızlı Zeki oteline dönüştürdükleri eski işyerleri kapısında çektirdikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim