Barış Arslan

*Batman Lisesi’nden kimler mezun olmadı ki. Bir zamanlar kentin ailelerinin gençleri, Batman Lisesi ile eski Sanat Enstitüsü olarak bilinen Endüstri Meslek Lisesi’ne giderlerdi. Petrol kentinin ilk lisesinde okumak ise ayrıcalıktı. Batman’ın 2’inci Belediye Başkanı merhum Mustafa Ramanlı’nın, kente kazandırdığı ilk park olan Atatürk Parkı’nın ise sadece fiziki yapısı değişti. Batman’ın ilk fotoğraf stüdyoları arasında Cem Stüdyosu da bulunurdu. İşte Batman’dan bir kesit kare daha…

47 YIL ÖNCE ATATÜRK PARKI

Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı’nın ardından iki dönem Belediye Başkanlığını yapan büyük oğlu hukukçu merhum Mustafa Ramanlı idi. Petrol kentinin alt yapısını kuran ve o dönemlerde kabuğuna sığmayan ‘kara altın’ın başkentine ilk park’ın yanı sıra Esentepe dinlenme tesisleri ile eski Öğretmenevi binasını konaklama-dinlenme mekanı olarak temelini attıran Başkan merhum Ramanlı idi. 70’li Yılların başında açılan Atatürk Parkı, o dönemlerde Batman’da liseli gençlerin dinlendikleri tek yeşil alandı. Yarım metreyi geçmeyen ve briketlerle ihata duvarıyla etrafı çevrili Atatürk Parkı’nda 1975 yılında hatıra kare çeken Yeni Mahalle’de oturan Rauf Aydın ile Feyzullah Ereng, objektiflere böyle yansırken, Atatürk Parkı, o dönemler bile yeşilliğini koruyan tek yerdi.

BATMAN’IN İLK FOTOĞRAF STÜDYOLARINDANDI

Batman’ın ilk fotoğraf stüdyoları arasında eski fotoğrafçılardan merhum Şemdin Turan ve kardeşleri, geliyordu. Uzun yıllar 2’nci Cadde de Japon pasajı karşısında hizmet veren Foto Cem Stüdyosunun emektarlarından Naif Turan, stüdyo çalışanlarından Nazmi Turan ile TPAO emeklisi Rauf Aydın, o dönemlerde siyah-beyaz karelerin çekilebildiği o küçücük fotoğraf stüdyosunda objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN LİSESİ ve ORTAOKULU BAHÇESİ

1977-78 Batman Lisesi mezunlarından dört renkli sima, mezuniyet öncesinde tarihi lisenin bahçesinde bu hatıra kareyi ölümsüzleştirirken, eski liseli öğrencilerin dayanışma ve birlikteliğini de gözler önüne seriyor. Abdulkadir Gündüz, Rauf Aydın, İlhami Işık ve Ahmet Canpolat’ın, 43 yıl önce çektirdiği karede Batman Lisesi ile bünyesindeki ortaokul bahçesi için ayrılan geniş alan dikkat çekiyor.

ESKİ LİSELİLERİN ŞIKLIĞI

Batman Lisesi’nde 70’li yıllarda öğrenciler, şık giyimleriyle dikkat çekerdi. Geniş paçalı İspanyol pantolonun yanı sıra geniş yakalı ceket, palto ve gömleklerle eğitim yuvasının yolunu tutan öğrenciler, şık giyimlerinden ötürü öğrencilerinden hem iyi not hem de takdir alırdı. İşte 1977-78 Batman Lisesi mezunlarından TPAO emeklisi Rauf Aydın ile BOTAŞ emeklilerinden Orhan Sansar’ın, mezuniyet öncesinden lise giriş kapısında çektirdikleri hatıra kare.

Editör: TE Bilişim