Barış Arslan

*Batman’ın ilk sinemasını yapan merhum Necati Arıkan, annesi Seyran’ın adını verdiği sinema daha sonra ‘Mehtap’ ismini aldı. 1970’li yıllarda siyah-beyaz TV’lerin yeni çıktığı dönemde Batmanlı gençler, sinemaya gidebilmek için önce film afişlerinin sinema kavşağının bulunduğu yere asılmasını beklerdi. Batman’ın Yeni ile eski Çarşı Mahallesi’nin daracık sokakları çamurdan geçmezdi. İşte eski Batman’dan çarpıcı kareler…

ESKİ MEHTAP SİNEMASININ ÖNÜ

Çarşı, Yeni Mahalle, Kısmet ve Aydınlıkevler Mahallelerinin ortalarında yapılan Mehtap Sineması da Batman’ın 1960’lı yılların ilk sinemaları arasında yer alıyordu. Batman’ın ilk Esnaf ve Kefalet Kooperatif Başkanı merhum Necati Arıkan’ın 1959 yılında yaptığı ve önce adı ‘Seyran’ olan daha sonra ‘Mehtap’ ismini alan sinemaya, gençler akın ederdi. Siyah-Beyaz TV’lerin henüz yeni çıktığı dönemlerde Mehtap Sineması’na gelen kaliteli filmler kapalı gişe oynardı. İşte Mehtap Sineması kavşağında Yılmaz Güney’in ‘Kaçaklar’ film afişinin önünde hatıra fotoğraf çeken aynı mahallede oturan okul arkadaşları Rauf Aydın, Ferman Görgülü ve Şehmus Beytüt’ten geride kalan siyah-beyaz kare.

70’Lİ YILLARDA MAHALLELER BÖYLEYDİ

Batman’ın çekirdeğini oluşturan İluh’un yanı sıra Çarşı, Yeni Mahalle ve Aydınlıkevler’in daracık sokakları, çamurdan geçit vermezdi. Yıl 1977. Burası Yeni Mahalle ile Çarşı’yı bir birine bağlayan eski sokaktan bir manzara. O dönemlerde Batman kent merkezinde tek ve iki katlı binalar vardı. Batman Lisesi’ne giden TPAO emeklisi objektiflere böyle poz verirken, evlerinin bulunduğu sokak ise çamur deryası idi. Peşinden takılan o küçük çocuk ise şimdilerde 50 yaşlarında.

BATMAN’IN ÜNLÜ FAYTONCULARI VARDI

Bir zamanlar Batman’da toplu taşımacılık işini faytoncular üstlenmişti. Cumhuriyet Meydanında petrolcülerin ailelerini Site’ye götüren faytonculardan Şükrü Görgülü, TPAO emeklisi Rauf Aydın ve Ahmet Basut ile 1978 yılında çektikleri hatıra fotoğraf. Bir dönemler Batman’ın faytoncuları ünlüydü. İşte o emektar faytoncu Görgülü ile hatıra fotoğraf çeken Aydın ve Basut, objektiflere böyle yansımıştı.

BATMAN’IN ESKİ FOTOĞRAFÇILARINDANDI

Yıl, 1988. Burası 2’nci cadde. Uzun yıllar Foto Cem Stüdyo’da kalan Naif Turan, çalışanlardan Nazmi ve Rauf Aydın, fotoğraf çekiminin yapıldığı stüdyo bölümünde objektiflere böyle yansımıştı. O dönemler Foto Cem, Batman’ın tanınan fotoğraf stüdyolarından biriydi.

Editör: TE Bilişim