Barış Arslan

*Bir zamanlar Batman’ın lokomotifi olan TPAO tesisleri gerek modern konaklama mekanları gerekse de örnek eğitim yuvalarıyla herkesin ilgisini çektiği gözde bir yerleşim birimi idi. O tesislerde görev yapan eski yöneticiler parmakla gösterilirdi. İşte 60 ve 70’li yılların TPAO Site Mahallesi’ndeki tesislerde çalışanlar ile eski eğitim yuvalarından bir kesit kare…

TPAO TESİSLERİNDE ESKİ EMEKÇİLER

Yıl 1976. Batman’ın sıcak yaz mevsiminde 1 Nolu Misafirhane’nin bahçesinde dinlenen TPAO’nun üst düzey yöneticilerine hizmet veren tecrübeli garson ve emekçiler vardı. Eski Misafirhanenin emekçi ekibi Halo Reşit, Haris Geyik, Aşçı Ahmet, Cevat İnsel, Erkan Atabay, Veysi Akın, Nuri Özdemir, Ahmet Baday, Hüseyin Soysal, Faik Aygül ve Mehmet Öncü’den oluşuyordu. Yıllar öncesinde TPAO’nun emekçilerinden geride kalan kare.

SİTE ORTAOKULU HATIRASI

TPAO‘nun bulunduğu Site Mahallesi’ndeki eski Petrol Ortaokulu’nda 1970’li yılların başında eğitim kadrosu güçlüydü. O zamanlar, Petrol Ortaokulu’nda okumak her gencin rüyasıydı. Yıl 1971. Kar kalınlığının diz boyu bulduğu Batman’da, Site’de eğitim-öğretim gören öğrencilerin kar manzaralı hatıra karesinde Nevzat Tuna, Naci Şemdinoğlu, Orhan Zorluoğlu, Turgut Coşkun ve Ekrem Demir, objektiflere böyle yansımış.

BİR ZAMANLAR SİTE BAHÇESİ

Yıl 1974. Burası TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün eski Site bahçesi. Sıcak yaz mevsiminde akşamları Batmanlı gençler Site Mahallesi’nin yolunu tutardı. İşte 46 Yıl önce Site Çay bahçesinde dinlenen Batmanlı gençlerden Zeki Altun, Şükrü Akbulut, Nevzat Tuna ve Seyfettin Kuyumcu’nun eski Site çay bahçesinden geride kalan siyah-beyaz karesi. Fotoğraf karesindeki gençlerin çoğu, şimdilerde 60 yaş üstünde.

TPAO STADINDA BİR BAYRAM

Tarih: 23 Nisan 1973. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün emektar sahasındaki o coşkulu 23 Nisan bayramında dönemin Site Ortaokulu öğretmenlerinden Diyarbakırlı merhum Alaattin Yumlu, öğrencileri Tahir Ayaz, Mustafa Bucağı ve Nevzat Tuna ile bu hatıra fotoğraf için objektiflere poz vermiş. Eski bayram törenlerinde öğrenciler, yöresel kıyafetlerle renk katardı.

Editör: TE Bilişim