Barış Arslan

*1980’li Yıllarda eğitim yuvalarında kısıtlı imkanlar vardı ama fedakar eğitimciler öğrencileri resmi bayramlara hazırlardı. Bir zamanlar kenar mahallelerdeki eğitim yuvalarında oturan öğrencilerden bazıları doktor bazıları ise hukukçu oldu. 16 Mayıs şehir stadında renkli bayram kutlamaları görülmeye değerdi. İşte petrol kentinin dününe dair sararan kareler…

MASA PERDESİYLE PLATFORM

Yıl 1988. Bu eğitim yuvası Bahçelievler ile Şafak Mahallesi arasındaki eski Petrol ilkokulu. Batman’ın eski ilkokulları arasında yer alan bu okuldan binlerce öğrenci yetişti. Eğitim yuvalarında imkanlar kısıtlıydı ama fedakar öğretmenler, o dönemin öğrencilerini etkinliklerle buluşturmayı görev bilirdi. İşte o dönemler okulun eski öğretmenlerinden Nevzat Tuna ve Edirneli eğitimci Güldalı Yakut, okul bahçesinde; evlerinden getirdikleri masa perdeleriyle etrafını çevirdikleri platformda öğrencileri, 23 Nisan bayramı provasına böyle hazırlamıştı.

KİMİ HUKUKÇU KİMİ İSE DOKTOR OLDU

Eski Petrol ilkokulunda bir başarı hikayesi daha. Yıl 1989. Bahçelievler Mahallesi çevresindeki semtte oturan ailelerinin çocuklarının bir zamanlar gittikleri Petrol ilkokulundaki öğrenciler, hayallerindeki mesleklere bir bir kavuştu. 1980 ile 1990’ların sonuna kadar Batman 1’inci noterliğini yapan Silvanlı Mahmut Yücel’in oğlu Emre Yücel avukat oldu. M. Salih Ertekin’in kızı Büşra,  eski eczacı Haydar Azizoğlu’nun torunu ve Özel İdare’de mühendis olan Nasır Özel, öğretmenleri Nevzat Tuna ile okulun bahçesinde bu hatıra kare için objektiflere poz vermiş. Bu öğrencilerin çoğu hayallerindeki mesleklerini gerçekleştirdi.

ESKİ STADYUMDA 23 NİSAN BAYRAMI

Şafak Mahallesi’ndeki eski stadyumun dili olsa da o eski resmi bayram törenlerini anlatsa. 1986 ila 2017 Yılları arasında Batman’ın profesyonel futbol takımları ile resmi bayram ve etkinliklerin yapıldığı 16 Mayıs şehir stadında, 23 Nisan Bayramı törenlerinden bir kare. Tarih; 1991. Şehir stadının açık tribünlerinin dolu olduğu o bayram töreninde renkli görüntüler yaşatan öğrenciler, renkli kıyafetleriyle izleyicilerin büyük ilgisini çekmişti. Şafak Mahallesi’ndeki o tarihi stadyum şimdilerde ‘Millet Bahçesi’ne dönüştürüldü.

BAYRAMLAŞMA TÖRENİNDE SALON DOLARDI

Yıl 1992. Dönemin Batman Valisi Zeki Şanal’dı. Kurban Bayramı bayramlaşma töreni şimdi ki Batman Öğretmenevi binası girişindeki salonda düzenlenmişti. Vali Şanal’ın katıldığı bayramlaşma töreninde eski Milli Eğitim Müdürü Şahin Aksoy, Müdür Yardımcıları Kadir Banlı, Süleyman Manap ve diğer okul yöneticileri, tam kadro bayramlaşma törenine katılmıştı. Son yıllarda Öğretmenevi’ndeki bayramlaşma törenleri artık Kültür Merkezi salonuna kaydırıldı.

Editör: TE Bilişim