Barış Arslan

*Salonların olmadığı 1970 ve 80’lerin Batman’ın da düğünler mahallelerde olurdu. Gençler, dar gelen evlerin damlarında halay çekerdi. Batman’ın 3’üncü Valisi Zeki Şanal, okullar arası bilgi yarışmalarının yapıldığı Öğretmenevi’ndeki yarışmaları kaçırmazdı. İşte eski Batman’da iz bırakan kareler…

GENÇLER, DAMLARDA HALAY ÇEKERDİ
Batman’ın ‘İl’ olduğu 1990 tarihine dek kent merkezinde salon yok denecek kadar azdı. Yeryüzünün belki de en güzel düğünleri, mahallelerin cadde ve sokaklarında olurdu. Evlerin bahçeleri dar gelince, gençler damlarda halay çekerdi. Tarih; 15 Mart 1981. Yer Bahçelievler Mahallesi. O zamanlarda siyah-beyaz TV’lerin ilk antenleri damlardaydı. Emekli eğitimci Nevzat Tuna’nın düğün töreninde Nizamettin Karanfil, Erdal Koyuncu, Şehmus Kalkan, Sabri Ekinci, Veysi Akın, Şehmus Beytüt ve Ahmet Göker damda halay çekerken objektiflere böyle yansımış. Yeryüzünün en güzel düğünlerinin yerini şimdilerde salon düğünleri aldı.

BİLGİ YARIŞMALARININ ADRESİ İDİ
Yıl; 1992. Yer: Batman Öğretmenevi. Okullar arası bilgi yarışmalarının yapıldığı mekan Öğretmenevi idi. Batman’ın ilk Milli Eğitim Müdürü Nurullah Özkılıç’tı. Erzurumlu Özkılıç’tan sonra Milli Eğitim Müdürlüğü görevine getirilen Şahin Aksoy, eğitimdeki etkinliklerin bir bölümünü Öğretmenevi’ne kaydırmıştı. O dönemlerde ilkokullar arası bilgi yarışmasını ilgiyle izleyenlerden biri de Valisi Zeki Şanal’dı. İşte Vali Şanal’ın da pür dikkatle finale kalan okulların öğrencilerini takip ederken, o dönemin  Milli Eğitim Müdürü Şahin Aksoy, Yardımcıları Fahrettin Öztürk, Bahattin Atilla ve Batman’ın eski okul müdürlerinin de bulunduğu o yarışmadan geride kalan bir kare.

OKULLARDA BAYRAM HEYECANI VARDI
Burası Bahçelievler ile Şafak Mahallesi arasında Petrol ilkokulu eski binası. 1990 Yılındaki 23 Nisan Bayramı etkinliği okul bahçesinde yapılmıştı. Uzun yıllar Petrol ilkokulunda görev yapan Nevzat Tuna, iki katlı eski okul binasının önünde çocuk korusunu bayram etkinliğine böyle hazırlamıştı. Şimdilerde o çocuklar 30 yaşın üstünde.

TOPLANTILAR ÖĞRETMENEVİ’NDE OLURDU
Batman, 1990 tarihinde ‘İl’ olunca, kurum ve kuruluşlar toplantıları Öğretmenevi salonunda yapardı. Dönemin yöneticileri, toplantılara ilgi gösterirdi. İşte 30 yıl öncesinden Batman Öğretmenevi’ndeki bir toplantıdan sararan bir kare. Batman’ın eski Mali Müşavirlerinden merhum Kenan Tüzün, Mekki Demirkale, Selim Filiz, Fatih Lisesi eski Müdürü Ömer hoca, Necdet Kaya, Kadir Banlı, eski SSK Müdürü Mehmet Sevgili, Fikret Gündüz, Abdulmenaf Acarcan ve diğer konuklar. Öğretmenevi girişindeki salon etkinlerde dolup taşardı.

Editör: TE Bilişim