Barış Arslan

*Eski Cumhurbaşkanlarından Cevdet Sunay, 1968 yılında petrol sahalarını görmek için petrolün başkentine çıkarma yapmıştı. Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı, Sunay ve beraberindeki heyeti Maymuniye boğazında karşılamıştı. Ramanlı’nın el yazısı hattat sanatçıları geride bırakacak güzellikteydi. 1970 Yıllarındaki Batman’ın sararan kareler…

İLK BAŞKAN, SUNAY’I BÖYLE KARŞILAMIŞTI

Yıl; 1968. Dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay idi. Petrol sahalarının genişletildiği dönemde Batman’a dönemin kuvvet komutanlarıyla birlikte çıkarma yapan Cumurbaşkanı Sunay’ı, karşılayanların arasında Batman’ın ilk Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı da vardı. Maymuniye boğazındaki Sunay’ı, beraberindeki komutanlarla karşılayan Ramanlı, imkanların kısıtlı olduğu dönemde petrol kentinin sorunlarını da anlatmıştı. İşte 52 yıl öncesinin Cumhurbaşkanı Sunay ile Batman’ın ilk Belediye Başkanı Ramanlı’dan geride kalan hatıra kare.

HATTATLARI GERİDE BIRAKAN YAZI

İki dönem Batman Belediye Başkanlığı yapan merhum Sait Ramanlı, Zirai Donatım ile Maden Bakırcılık İşletmesi’nde uzun yıllar çalıştı. 1955 Yılında Batman, ‘Nahiye’likten ‘belde’ye geçiş yaptı. 1957 Yılından önce ‘Belediye’liğe kavuşan Batman’ın İlk Belediye Başkanlığı’na ise Sait Ramanlı seçildi. Batman’ın son Nahiye Müdürü ise Ahmet Kayhan’dı. DDY Batman Gar binası tamamlandığında kısa bir süre Nahiye Müdürlüğü de Gar binasının bir Oda’sında hizmet verdi. Batman’ın ilk Belediye Başkanı Sait Ramanlı ise Cumhuriyet Meydanı’nda daha önce kerpiç yapı olan Belediye hizmet binasında görev yaptı. Ardından Ramanlı, aynı yere taştan yapılı bina yapımı gerçekleştirdi. İşte 1955’li yılların başında ilk Başkan merhum Sait Ramanlı’nın, Başkanlığı döneminde hattatların yazılarını bile geride bırakan el yazısından bir yazışma.

70’Lİ YILLARIN YÖNETİCİLERİ

1976 Yılında dönemin ilçe yöneticileri, hafta sonları zaman bulup o dönemler kış mevsiminde ava çıkarlardı. İşte dönemin Batman ilçe Emniyet Müdürü Çetin Domaç, Aslen İzmirli olan Batman Hükümet tabibi Kenan Akçura ve Suat Ramanlı’nın, bir kış mevsimde çektirdikleri siyah-beyaz kare. Domaç ve Ramanlı, av tüfekleriyle poz verirken, uzun yıllar Yalova Devlet Hastanesi başhekimliği yapan KBB uzmanı Op. Dr. Kenan Akçura ise ortada duruyor. Yalova’da da çok sevildiği için Batman’ın ilçe dönemindeki hükümet tabibi Akçura geçen yıl yaşama veda etmişti. Akçura’nın adı Yalova’da hastanenin bulunduğu güzergaha verilerek, vefa örneği gösterilmişti.

ÖĞRETMENEVİ’NDE BAYRAMLAŞMA

Yıl 1992. Kurban Bayram’ında ‘bayramlaşma’ törenleri Batman Öğretmenevi’nde yapılırdı. O zaman Batman Öğretmenevi Müdürlüğü görevini ise Nevzat Tuna sürdürmüştü. Batman’ın 3’üncü Valisi Zeki Şanal’ın atamasıyla Öğretmenevi Müdürlüğü’nü uzun bir süre devam ettiren Tuna, dönemin eğitimcilerini de programa dahil ederdi. Eski okul müdürlerinden bazı simaların aralarında bulunduğu Kurban bayramı ‘bayramlaşma’ törenine katılan eski eğitimciler; DSİ eski Şube Müdürü Bedii İleri, merhum Kadri Demir, Saadettin Vergili, Şehmus Ertuğrul, Hacı Laçin, Mahmut Yıldız ve Nevzat Tuna.

Editör: TE Bilişim