Barış Arslan

** ‘Kara altın’ denilince kuşkusuz akla TPAO ve ülkenin ilk rafinerisi Batman TÜPRAŞ gelir. Sadece kent merkezi nüfusu 439 bini geçtiği Batman’ın lokomotifi dün de bugün de TPAO olmuştur. Bir zamanlar aktivitelerin merkezi TPAO, Site semtinden Batman’a yayılmıştı. Geçen hafta 60’ıncı yılını geride bırakan Batman Petrolspor’da 60’lı yılların başında forma giyen futbolcuların çoğu şimdilerde aramızda yok. İşte eski Batman ve TPAO’dan bir kesit kare daha…

TÜPRAŞ’IN 3’NCÜ YILDÖNÜMÜ
Tarih: 14.11.1986. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin TPAO’dan ayrılmasının üzerinden 3 yıl geçmişti. Kristal Park ile TÜPRAŞ Sosyal tesislerinin olmadığı dönemde o kutlamaya ev sahipliği yapan TPAO idi. 1 Nolu misafirhanedeki kutlamada, hizmet veren TPAO’nun tecrübeli garsonlarıydı. İşte yıldönümü etkinliğinde görev yapan emektar garsonlar; Haris Geyik, Mahmut Songür,  Abdurrahman Özdaş, Ahmet Baday, İbrahim Yıldızgöz, sanatçı Nevzat Tuna, Faik Aygül, Mecit Demir, İsmail Demir ve Cevat İnsel.

YILDÖNÜMÜNÜ RENKLENDİREN SANATÇI

Eğitimci ve sanatçı Nevzat Tuna, bir zamanlar TPAO ve TÜPRAŞ’ın etkinliklerinde de aranılan isimdi. 1986 yılında TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin yıldönümünde 1 nolu misafirhanede sahne alan Tuna’ya, o dönemler Batman Rafinerisi’nde eşlik yapan Semih bey de objektiflerimize böyle yansımıştı.

60’LI YILLARIN PETROL’Ü
Yıl 1965. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki Petrolspor, parmakla gösterilirdi. Bölgenin en iyi futbolcuları önce rengi ‘Yeşil-beyaz’ olan sonradan Kırmızı-Beyaz’a çevrilen ekipte forma giyerdi. TPAO’nun emektar sahasında Petrolspor kulübünün ilk yıllarında forma giyen futbolcuların yarısı şimdi hayatta değil. İşte o efsane takımda tarihi bir kare; “(Ayaktakiler, soldan sağa) Sanatçı Celal Güzelses’in oğlu Erdem Güzelses, Abit, Haris Geyik, Aydın Aydın, merhum Muzaffer Koyuncu, antrenör Muharrem hoca, kaleci Mithat ve Şevki bey. (Oturanlar): Şanlıurfalı İrfan, Osman, (Pipo Bir Bir) lakaplı Diyarbakırlı Muzaffer, adını Türkiye’nin ilk Petrol Dağı’ndan alan Ramazan Öztürk ve Basri.” Bu ekipte forma giyenlerin bir bölümü hakkın rahmetine kavuştu.

PETROL’DEN SONRA YEŞİLTEPE
Bir zamanlar Batman amatör kümede dört ekip vardı ama Batman Petrolspor’un yanı sıra Yeşiltepe, Batman Gençlik ve Beşirispor, şimdi ki Bölgesel lig ayarındaydı. Uzun yıllar Siirt ve Batman amatör lig şampiyonluğunu elinde bulunduran Yeşiltepe, 1980’lı yıllarda Batman Petrolspor’u, amatör şampiyonasında eleyen ilk takımdı. Bir zamanlar TPAO’nun sembolü konumundaki 4 katlı ‘Beyaz Saray’ binasının yıkılmadan önce halinin görüldüğü 80’li yılların başında Batman amatör şampiyonu olan Yeşiltepe Spor’da antrenör Nihat Tan yönetimindeki onbir; “(Ayaktakiler) Antrenör Nihat Tan, Yusuf Yanar, merhum kaleci Kadri Beyler, Mustafa Güç, İsmail, Orhan ve Abdurrahman. (Oturanlar): merhum Adnan, Abdurrahman Ekinci, İsmail Onur, (?) ve kaptan Metin Ekinci.”

BALPINAR’DA BİR ZAMANLAR MERA
Batman’ın Balpınar beldesindeki mera, bir zamanlar Batman’ın profesyonel ile amatör takımların idman alanı idi. 16 Mayıs şehir stadında müsabakaların oynandığı dönemlerde; petrol kentinin futbol ekipleri, hafta içi Balpınar merasını adeta mesken ederdi. İşte 90’lı yıllarda Balpınar merasında idmanlarını sürdüren Yeşiltepe’nin eski futbolcularından Tahir, İsmail Onur, Kudret Ekinci ile Metin Ekinci (oturan). Balpınar’da yıllar öncesinin o güzel merası tarih oldu. Yeşiltepespor’un da o başarılı dönemi geride kaldı.

Editör: TE Bilişim