Barış Arslan

*1970 ve 80’li Yıllarda Batman gençliğinin kurduğu mahalli takımlar, petrol kentinin amatör takımlarının altyapısı gibiydi. Adını Bahçelievler’den alan Batman Gençlik Spor’da da yıldız futbolcular çıktı. Batman’ın komşu ilçe takımı Silvan’da futbola başlayan Hayrettin Aktan ve Hanefi Biçimli, petrol kentinin profesyonel takımlarında forma giydi. Batmanlı gençlerin düşü bir zamanlar Petrol işçisi ve futbolcu olmaktı. TPAO’nun Sondaj kuyularındaki emektarların çoğu günümüzde emekli oldu. İşte bir zamanlar Batmanlı gençlerin futbol tutkusundan farklı kareler…

BİR ZAMANLAR MAHALLİ TAKIMLAR

Yıl 1975. Bahçeli Gençlik Spor’un mahalli ekibinde Batman’ın profesyonel takımlarında forma giyen futbolcular da vardı. Merhum Halil Türe, Sani, Celil Ayhan, Nevzat Tuna ve Aziz bey gibi futbolun emektarlarının da forma giydiği Bahçeli Gençlik Spor’un sahası diğer takımlar gibi bir zamanlar EML’nin futbol sahası idi. Batman’ın ‘ilçe’ olduğu dönemlerde Kaymakamlık turnuvalarının gözde ekibi, Bahçeli Gençlik Spor’du. İşte bir maç öncesinde EML stadında Bahçeli Gençlik Sporlu eski futbolcuların 45 yıl öncesinin hatıra karesi.

TEKELSPOR’DAN 3. LİGE

Komşu ilçe Silvan, bir zamanlar Batman Tekel Yaprak Tütün İşletme Bölge Müdürlüğü’ne bağlıydı. Tekel’in imkanlarıyla 1986 yılında 3. Lige kadar yükselen Silvan’da yetişen eski futbolculardan Hayrettin Aktan Petrolspor’a, Hanefi Biçimli ise Belediyespor’a transfer olmuştu. Petrolspor’dan Fenerbahçe’ye kadar transfer olan Yaşar Barut’un da aralarında bulunduğu eski Silvan’ın futbol takımının 35 yıl öncesinin kadrosu: “(Ayaktakiler: Ekrem, Felemez, Ümran, kaleci Galip Özkan, Cafer, Gani, Hasan Öncü, Candemir, Hanefi Biçimli, Vahit ve Hayrettin Aktan. (Oturanlar): Salih Dede, Cemal Doğrul, kaptan A.Rezzak Katmaz, Yaşar Barut, Orhan Adlier, Can Solak, Eşref Han, Mahmut Hekimoğlu, Gafur ve Ahmet Buruşuk.”

ADINI MAHALLE’DEN ALAN TAKIMDI

Yıl 1977. Adını Bahçelievler Mahallesi’nden alan petrol kentinin eski 45 yıl öncesinin köklü mahalli ekibi Bahçeli Gençlik Spor’du. O mahalli takıma destek verenlerin başında Petrolspor eski güreşçilerinden Reşit Ekingen geliyordu. Oto elektrik ustası Fahri Güney, Bedri Diken, merhum Hüseyin Ekmen, Ahmet Koyuncu, Aydın Gündüz, Ahmet Göker, Adil Bezek, Ramazan Akçaba ve eski antrenör Münir’in yer aldığı o siyah-beyaz karede futbolcuların çoğu şimdilerde 60 yaşın üzerinde. Bahçeli Gençlik Spor’da forma giyenler, o mahalle’de otururdu.

SONDAJ KUYULARININ EMEKÇİLERİYDİ

Yıl 1988. TPAO’da petrol sondaj kuyularının ustası Gercüşlü Ali usta idi. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün tecrübeli sondaj ekibi arasında ambarcı Ömer Özcan, Maruf Aktaş ve sondajda yer alan diğer ekip, Batman’ın kırsalında keşfettikleri ‘kara altın’ın fışkırdığı petrol kuyusunun önünde objektiflere böyle yansımıştı. 1988 Yılının Mayıs’ın da Beşiri-Doğankavak köyü yakınlarında çekilen bu karede yer alan eski petrolcülerin bir bölümü şimdilerde aramızda değil.

Editör: TE Bilişim