Barış Arslan

* Batman’da 70’li yıllarda hem eğitime hem de spora ilgi büyüktü. Çarşı Mahallesi’ndeki eski ‘Devrim ilkokulu’ olarak bilinen Mehmet Akif ilkokulu ile Site Ortaokulunda yüzlerce öğrenci yetişti. Bahçelievler Mahallesi’nde oturan aile fertlerinin kurdukları Bahçeli Gençlik Spor’da da bir zamanlar Petrolspor’un golcüsü merhum Halil Türe gibi yıldız futbolcular forma giymişti. İşte 70’li yıllarda hem eğitim hem de futbolda petrol kentinden eski kareler…

ÇARŞI MAHALLESİ’NDEKİ ESKİ OKUL

İluh Deresi’ne komşu olan ve eski adıyla ‘Devrim İlkokulu’ olarak bilinen şimdi ki Mehmet Akif İlkokulu, petrol kentinin sayılı eğitim yuvalarındandı. Yıl: 1970. Van-Gürpınarlı öğretmen Mustafa Gürol, 4’üncü sınıfta eğitim-öğretim gören ve aralarında emekli eğitimci Nevzat Tuna, Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, TPAO emeklisi Metin Şeker, Salih Taş ve bir grup öğrencileriyle objektiflere böyle yansımış. 50 Yıl öncesinde öğrenciler, siyah önlükle okulun yolunu tutardı.

1973’TE PETROL ORTAOKULU

Yıl 1973.  O dönemlerde Batman’da iki ortaokul vardı. Biri TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nün bulunduğu Site Mahallesi’nde. Diğeri ise Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki Batman Lisesi bünyesindeki ortaokul’du. O zamanlarda birçok aile, çocuklarını eğitim düzeyi daha yüksek olan TPAO bünyesindeki Petrol Ortaokulu’na gönderirdi. İşte Batman eski Öğretmenevi Müdürlerinden Nevzat Tuna’nın da aralarında bulunduğu eski ortaokul öğrencilerinden bir grubun öğrencinin okul kapısında çektiği hatıra kare. O dönemler, ortaokulda öğrenciler şapkayı yeni bırakmıştı.

BAHÇELİ EVLER KONUTLARI VE MAHALLİ TAKIM

Batman’ın Bahçelievler Mahallesi, 1970’li yıllarda tek katlı ve bahçeli konutlardan oluşuyordu. Şimdi ki Batman Öğretmenevi arkasındaki boş alan mahalledeki gençlerin futbol sahasıydı. 1976 Yılında kurulan Bahçeli Gençlik Spor’da eski Batman Öğretmenevi Müdürü Nevzat Tuna da forma giymişti. 50 Yıl aradan sonra Bahçelievler Mahallesi’ndeki o tek katlı apartmanların yerini çok katlı yapılar aldı. İşte o zamanlar mahalle gençlerinin kurdukları futbol takımında ter döken eski futbolcular: “Bedri Diker, merhum Hüseyin Ekmen, Ahmet Koyuncu, Nevzat Tuna, Fahri Ünay, Gültekin bey, Nihat Seyidoğlu ve eski güreşçi Reşit Ekingen (takım elbiseli). Oturanlar: Ramazan Akçaba, Aziz bey, Adil Bezek, Ahmet Gündüz, Yılmaz Alışık, Ahmet Göker. Fotoğraftaki çocuklar ise bugün 50 yaşlardaki Adnan Tuna ve Kadir Türe.”

TURNUVALARIN GÖZDE EKİBİYDİ

Yıl 1978. Bahçeli Gençlik Spor’un Batman’ın ‘ilçe’ olduğu dönemlerde katıldığı Kaymakamlık turnuvasına renk katmıştı. Bir zamanlar Batman Petrolspor’un gol makinesi merhum Halil Türe’nin de forma giydiği Bahçeli Gençlikspor’da forma giyen futbolcular, amatör takımlara da futbolcu yetiştirirdi. 1978 futbol sezonunda Bahçeli Gençlik Spor’un TPAO sahasında turnuva öncesinde çektiği hatıra kare: “Şükrü Akbulut, Veysi Atalay, merhum Halil Türe, Ramazan Akçaba, merhum Sabri Tekin, eski güreşçi Mehmet Demir. (Oturanlar) Nevzat Bozkurt (kaleci), Yılmaz Alışık, Ahmet Göker, Hikmet bey, merhum Hüseyin Ekmen ve Sedat Öndaş.”

Editör: TE Bilişim