Barış Arslan

*Türkiye’de ilk grevin yapıldığı yer 1967 yılında Batman’dı. Yaklaşık 1900 petrol işçisi o dönemler Batman TÜPRAŞ Rafinerisi önünde eylem yapmıştı. Beşirispor’da ise 1970’li yıllarda eski Petrolspor’lu bazı futbolcular ile önemli simalar forma giymişti. İşte petrol şehrinin dününe dair bir kesit kare…

1967 YILINDA iLK GREV
Yıl 1967. Petrolün başkenti Batman’da işçi sınıfının ilk grevi yapılmıştı. O dönemler Rafineri, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü bünyesindeydi. İlk greve o dönemlerde 1900 işçi katılmıştı. Rafineri önünde baretleriyle toplanan işçiler, taşıdıkları dövizlerle eylem yapmıştı. O zamanlar ülkedeki ilk eylem yaygın medyanın da manşetlerine yansımıştı. 53 Yıl önce TPAO tesislerinin yolları ise taştandı. Petrol kenti bir zamanlar grevle gündeme gelmişti.

NEREDE O ESKİ BEŞİRİSPOR
Bir zamanlar Beşiri ilçesindeki aktiviteler Batman kent merkezinde yoktu. Hafta sonları o küçücük ilçede yerel sanatçılar konser verirdi. Futbol turnuvaları ise renkli geçerdi. Batman-Siirt karayolu bitişiğindeki eski futbol sahasında ilçenin tek amatör takımı olan Beşirispor’da önemli simalar forma giyerdi. Yıl 1971. Eski Beşirispor’da forma giyenler arasında Çevre-Şehircilik’ten emekli Hüseyin Boztepe, eski Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ramazan Kezer, işadamı Tacettin Kümet, Cemal Ağaya, Ömer Ören, Celal Apari, eski antrenör Mehmet Apari ve Hasan Alpaslan da bulunuyordu. Eski Beşirisporlu futbolcuların başarıları ise mazide kaldı. Çamur içinde oynanan maçta müsabakalar kıran kırana geçerdi. Şimdiler de ise Beşirispor, Batman 2’inci kümede mücadele veriyor.

UNUTULMAYAN VALİ
1998 ila 2000 Yılları arasında Batman Valiliği yapan Temel Koçaklar, Özel İdare makine parkındaki araç filosunu güçlendirmişti. Dönemin Başsavcısı Sadık Bölek, Vali Yardımcısı Musa Kulaklıkaya, İl Özel İdare Müdürü merhum Muaffak Özsoy ve İl Genel Meclis üyesi Fethullah Ekmen ile birlikte şimdi ki Özel İdare Genel Sekterlik binası bahçesindeki araç tanıtım töreninde eski yöneticiler objektiflere böyle yansımıştı. Koçaklar, Batman’dan sonra atandığı Mardin’de tarihi dokuyu korumuştu.

ELKASPOR’DA BJK SEVGİSİ
Bir zamanlar, Batman’ın eski esnafların bulunduğu Midyat Garajı’ndaki esnafların kurduğu mahalli takım Elkaspor’da forma giyen futbolculardan biri de Hasan Ramazanoğlu idi. Elkasporlu futbolcuların çoğu Beşiktaş taraftarıydı. Takım kaptanlığını yılların fotoğrafçısı Ziver Akan’ın yaptığı Elka’da uzun yıllar forma giyen Hasan Ramazanoğlu, BJK’nin eski futbolcularından Teknik Direktör Samet Aybaba ile 90’lı yıllarda çektiği hatıra kare.

Editör: TE Bilişim