Barış Arslan

*Batman’ın 1960 ve 70’li yıllarda eğitim-öğretim sıkıntılıydı. Beşiri ilçesi ve çevresindeki yerleşim birimlerinde okuyan öğrenciler, petrol kentinin yolunu tutardı. 1988 Yılında şimdi ki Batman Belediyesi’nin yerinde RP eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan’ın mitingine, o alan dar gelmişti. İşte Batman’dan farklı kareler…

BELEDİYE BİNASI YERİ MİTİNG ALANIYDI

Yıl 1988. Batman’ın ‘İlçe’ olduğu yıllardı. Refah Partisi eski Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan’ın mitingine kalabalık bir kitle katılmıştı. Şimdi ki Batman Belediyesi sarayının bulunduğu yer boş alandı. O zamanlar partilerin miting yaptığı alan, Belediye binasının bulunduğu yerdi. Mitinge katılan eski politikacılardan eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Mardin eski Milletvekili merhum Beşir Hamidi, kısa bir süre önce hayata veda eden eski politikacı Abdurrahman Ekmen, öğretmen Ahmet Cemil Yıldız, mitingi böyle izlemişti. O zamanlar muhabirlik yapan Fethullah Ekmen de eski Zenit marka fotoğraf makinesiyle objektiflere böyle yansımıştı.

ESKİ ÖĞRENCİLER BAŞARILIYDI

1960 ve 70’li Yıllarda eğitim-öğretimlerini sıkıntılar içinde okumalarına rağmen dönemin öğrencileri başarılara imza atıyordu. Yıl 1963. Batman’da eğitimlerini tamamlayan Aydın Yetkin TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nde uzun yıllar çalıştıktan sonra emekli oldu. Zeki Akyüz İstanbul-Denizbank’ta çalıştı. Cengiz Diken ise Tarım Teşkilatı’nda görev yaptı. 59 Yıl öncesinin eğitim şartlarında ideallerindeki mesleklerine kavuşan üç sima, şimdilerde emekliliğin tadını çıkarıyor.

OKUL’DAN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Yıl 1970. Batman’ın Beşiri ilçesindeki Ortaokul’da sararan bir kare. O eğitim yuvasında eğitim görenler arasında şimdi ki Batman Barosu Başkanı avukat Abdulhamit Çakan’ın babası, Defterdarlık emeklisi Nurettin Çakan, Beşirili Ömer Ören, Hüseyin Boztepe ve Tahir Demirhan, dönemin eğitimcisi Nurettin hoca ile çektirdiği hatıra karenin üzerinden tam 50 yıl geçti.

KÖY OKULLARI BİR BAŞKAYDI

Batman’ın Beşiri ilçesindeki Bahçeli (Barınç) köyündeki ilkokulda önemli simalar mezun oldu. 1967-68 mezunu öğrencilerden Hüseyin Boztepe, Yavuz Tarhan ve Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu köy ilkokulundaki öğrenciler, başarılarıyla kent merkezindeki okulları bazen geride bırakırdı. Köy ilkokullarında eğitim görenler, daha sonra Batman’daki liselerde eğitimlerini sürmüştü.

Editör: TE Bilişim